Opozorilo občanom

FOTO in VIDEO: Dolga noč za gasilce in policiste na Vrhniki

S.R./STA
16. 5. 2017, 07.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Požar, ki je v ponedeljek zvečer izbruhnil v tovarni Kemis na Vrhniki, so ponoči uspeli lokalizirati in je pod nadzorom. Še vedno pa velja poziv civilne zaščite okoliškim prebivalcem, naj omejijo gibanje na prostem in se zadržujejo v zaprtih prostorih.

STA
Požar jim je uspelo lokalizirati malo po polnoči.

Kemis je družba, ki se ukvarja z zbiranjem, predelavo, odstranjevanjem ter posredovanjem različnih vrst odpadkov. Direktor Kemisa Emil Nanut je za TV Odmeve povedal, da imajo v skladišču okoli 1500 ton različnih vrst nevarnih odpadkov, kot so odpadna olja, laki, topila, barve in zdravila.

Gasilci nadaljujejo gašenje požara, ki je v kemični tovarni Kemis izbruhnil v ponedeljek nekaj pred 20. uro. Aktivirali so celoten štab civilne zaščite in vse gasilske enote Gasilske zveze Vrhnika, pomagali pa so tudi gasilci iz Ljubljane in drugih gasilskih zvez.

Poveljnik štaba Civilne zaščite Vrhnika Viktor Razdrh je pojasnil, so požar lokalizirali malo po polnoči. Požarna straža požar, ki je že skoraj pogašen, še vedno varuje, saj se občasno še pojavljajo manjši izbruhi.

Če bo gasilcem uspelo požar pogasiti, bo čez dan najverjetneje sledil ogled pogorišča, poskušali bodo ugotoviti vzrok požara, podali pa bodo tudi prve ocene škode.

Vzrok požara še ni znan

Vzrok požara še ni znan, saj strokovne službe še niso opravile ogleda, je še pojasnil Razdrh. Prav tako bodo strokovne službe ugotavljale, ali so zaradi nevarnih odpadkov, ki jih skladiščijo v Kemisu, kakšne posledice. Razdrh sicer ocenjuje, da neposrednega ogrožanja ni bilo.

Kljub temu do preklica ostaja v veljavi poziv okoliškim prebivalcem, naj omejijo gibanje na prostem. To po Razdrhovih besedah ne pomeni, da ne smejo zapuščati domov, le omejijo naj večje zunanje aktivnosti.

Kot so danes sporočili s Policijske uprave Ljubljana, je v gašenju sodelovalo 256 gasilcev okoliških gasilskih društev ter društev in brigad iz območja Ljubljane in Kranja. Po do sedaj razpoložljivih podatkih sta zdravniško pomoč zaradi vdihavanja dima iskala dva gasilca. Zaradi požara sicer ostaja evakuiranih 11 prebivalcev dveh okoliških hiš.

Več podrobnosti bodo pojasnili na novinarski konferenci na vrhniški občini ob 9. uri.

STA
Iz tovarne se je tudi ponoči valil gost dim.

Občina opozarja prebivalce

Štab civilne zaščite je na spletnem mestu občine Vrhnika objavil opozorilo vsem občanom.

"Štab CZ Vrhnika redno spremlja morebiten vpliv požara v podjetju Kemis na okolico. Preventivno bodo aktivirane pristojne strokovne službe, ki bodo analizirale morebiten vpliv na okolje. Preventivno občanom odsvetujemo dolgotrajnejše aktivnosti na prostem.

Šole in vrtci delujejo nemoteno, vendar je priporočeno, da se zunanje aktivnosti omejijo.Voda iz vodovodnega omrežja je pitna, medtem ko je prekuhavanje priporočljivo za podtalnice/vodnjaki. Pred uporabo uživanja vrtnin jih je potrebno preventivno oprati. Požarišče ostaja omejeno v območju 200 m. Daljše zadrževanje na tem področju ni dovoljeno. Vse ažurne informacije so dostopne na internetni strani občine Vrhnike, www.vrhnika.si.

Občani se za dodatne informacije lahko obrnejo na tel. št. 01/755 2100 (Štab CZ). Obvestilo velja do preklica."