Odloča vrhovno sodišče

Pripor za osumljenca "facebook umora" se izteka! Bo podaljšan pravočasno?

G.G./STA
9. 5. 2017, 15.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Osumljenima za t.i. facebook umor bo vrhovno sodišče najverjetneje še podaljšalo pripor.

Janja Ambrožič
Martin Kovač, starejši od dvojice osumljenih.

26. aprila je sodišče v Krškem za 15 dni podaljšalo pripor osumljencema za brutalni pretep 26-letnega Andreja Cekuto, ki je kasneje umrl za posledicami poškodb. Ker se pripor za 20-letnega Aleša Olovca in 29-letnega Martina Kovača spet izteka, je krško okrožno tožilstvo prejšnji petek predlagalo dvomesečno podaljšanje. Tožilstvo pričakuje, da bo vrhovno sodišče pripor podaljšalo.

Drugič podaljšani pripor osumljenima sicer poteče v petek. Zastopnik enega od osumljencev, odvetnik Dušan Dornik, je povedal, da preiskava še ni končana zaradi zahteve po izdelavi izvedenskega psihološkega in psihiatričnega mnenja. Izdelava omenjenega mnenja pa je tudi razlog za predlagano podaljšanje pripora.

Spomnimo. Policija je v noči z 12. na 13. februar prijela več prijav posnetka pretepa, objavljenega na facebooku. Policisti so zagnali akcijo preverjanja in okoli 4. ure zjutraj v okolici Podbočja v Občini Krško našli hudo pretepenega 26-letnega Andreja Cekuto, ki so ga reševalci zaradi hudih poškodb prepeljali v UKC Ljubljana.

Policisti so kmalu prijeli napadalca in ju osumili kaznivega dejanja povzročitve posebno hude telesne poškodbe, za katero je zagrožena zaporna kazen od enega do 10 let.

Ker je dan po napadu žrtev umrla, je tožilec očitano kaznivo dejanje prekvalificiral v povzročitev posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom, za kar je zagrožena kazen do 15 let zapora. Očitajo jima tudi neupravičeno slikovno snemanje, za kar je zagrožena kazen do enega leta zapora. Na Okrožnem državnem tožilstvu v Krškem so poudarili, da to "še ne pomeni, da bo takšna kvalifikacija tudi v obtožbi", saj se dejansko stanje po preiskavi lahko spremeni. Kdaj bo sodna obravnava, pa ni mogoče predvideti, so še dodali na tožilstvu.