Počasni pri ukrepanju

Grozljivo! Na facebooku v živo predvajal umor 11-mesečne hčerkice

R.T.
25. 4. 2017, 16.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

20-letni Tajec Wuttisan Wongtalay je na facebooku v živo prenašal skoraj nepredstavljivo kruto dejanje. Obesil je svojo 11-mesečno hči Beto, nato pa še sebe.

Facebook
Wuttisan Wongtalay, njegova partnerica Jiranuch Trirat in njuna hči.

Sorodniki povsem nerazsodnega Tajca, ki so videli strašno dejanje v opuščenem hotelu v Phuketu, so takoj obvestili policijo. Policisti so pohiteli, bili so prepozni. Oba sta bila že mrtva. Partnerica osumljenega je policiji povedala, da sta se v zadnjih dneh prepirala. Wongtalay je bil namreč ljubosumen na leto dni starejšo Jiranuch Trirat. Prepričan je bil, da ga je varala z drugim moškim.

Se je pa še enkrat več pokazalo, da je Facebook precej počasen pri ukrepanju oziroma pri odstranjevanje spornih posnetkov in fotografij. Moški je zločin zagrešil v ponedeljek, še danes pa so se kopije posnetka pojavljale na facebooku. Tajski uporabniki facebooka so bili ogorčeni nad počasnostjo odgovornih pri tem največjem družabnem omrežju. Pristojni pri Facebooku še niso komentirali zadeve.

Šef Facebooka Mark Zuckerberg se je prejšnji teden odzval na pojav vse večjega števila objav nasilnih posnetkov na facebooku. Priznal je, da imajo še veliko dela, da bi preprečili ali vsaj hitro odstranili nesprejemljive vsebine, kot so umori in druga nasilna dejanja. Obljubil je, da si bodo prizadevali za strožji nadzor in hitrejše ukrepanje.

S predvajanjem brutalnega pretepa v živo na facebooku imamo izkušnje tudi v Sloveniji. Februarja letos sta v bližini Krškega 20-letni Aleš Olovec in 29-letni Martin Kovač do smrti pretepla njunega znanca, 26-letnega Andreja Cekuto. Trenutno sta osumljena v priporu.