Novorojenček je zdrav

Oče pokojne Arine: Ni mati, ampak psihopatka

Manuela Doso
21. 3. 2017, 19.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Minuli petek je v ljubljanski porodnišnici rodila gotovo ena najbolj osovraženih mater v Sloveniji – Sanda Alibabić z Jesenic.

STA
Vsaj do prvega rojstnega dne otroka bo slednji v zaporu skupaj z materjo Sando Alibabić.

Poklicali smo nekdanjega soproga Alibabićeve Senada Kardaševića, očeta pokojne Arine, in ga vprašali, kako komentira to, da je bivša partnerica znova postala mati: »Sanda Alibabić si ne zasluži, da bi živela. Ne zasluži si dihati zraka, ki ga ima na voljo. Veste, ona ni nobena mati. Mati namreč ne bi zapustila treh hčerk, četrte hčerke pa ubila. Ne, taki osebi jaz ne pravim mati, ampak psihopatka

Arinina krvnika

Obdolžena sta kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe ter surovega ravnanja, šestih kaznivih dejanj povzročitve lahke telesne poškodbe, kaznivih dejanj povzročitve hude telesne poškodbe, povzročitve posebno hude telesne poškodbe in povzročitve posebno hude telesne poškodbe, ki je vodila v smrt žrtve.

Novorojenček je zdrav

Alibabićeva je skupaj s svojim partnerjem Mirzanom Jakupijem obdolžena več kaznivih dejanj, med drugim hude telesne poškodbe, ki je vodila v smrt njene hčerke, dveletne Arine Kardašević. Arina je umrla zaradi poškodb, povzročenih med divjim tepežem, nerazumljivim zanemarjanjem v naselju Slovenski Javornik pri Jesenicah. Čez natanko deset tednov, v torek, 30. maja, bi sicer upihnila tretjo svečko na rojstnodnevni torti.

Novorojenček, sin Alibabićeve in Jakupija, je po naših informacijah zdrav, njegova mati prav tako.

Grozljive poškodbe 

Za Jakupija je novorojenček tretji otrok, vsi so sinovi, za Alibabićevo pa peti otrok in prvi sin. Jakupijeva starejša sinova sta živa in zdrava, živita s svojo mamo, Alibabićeva pa ima žive le še štiri potomce. Ljubka Arina je umrla 4. julija lani. Spomnimo. Njena mati je poleti poklicala reševalce, ker naj bi Arina padla na radiator, a resnica je bila mnogo hujša. Kriminalisti menijo, da sta mati in njen partner deklico sama tako hudo poškodovala, da so jo morali z Jesenic v ljubljanski klinični center prepeljati s helikopterjem; imela je počeno lobanjo ter zlomljene ključnico, nogico in rebro. Med pregledom so odkrili stare poškodbe in po besedah medicinske sestre, ki je bila tisti dan, ko so rjavooko lepotičko pripeljali v Ljubljano, na oddelku, ni bilo zdravnika ali drugega uslužbenca, ki ne bi jokal.

V očetovem skrbništvu 

Za preostala tri mladoletna dekleta ima skrbništvo nekdanji soprog Alibabićeve, Senad Kardašević. Skupaj z Arininimi sestricami, prijatelji, sorodstvom in državljani trpi nepredstavljive duševne bolečine. 

4. julija bo prva obletnica Arinine smrti.

Glas ljudstva

Mnogo ljudi ne zmore razumeti odločitve sodnice Milene Turuk, ki je presodila, da bo za otroka najbolje, da je zaprt skupaj z materjo, kar bo trajalo do dečkovega prvega rojstnega dneva ali celo drugega rojstnega dne. »Mar ni veliko dobrih družin, ki ne morejo imeti biološkega otroka, ki bi dečka posvojile, ljubile in skrbele zanj bolje kot njegova mati?« Somišljeniki so stvar sklenili preprosto: »Enega otroka je ubila, drugega rodila, pa še ob sebi ga ima lahko!« 

Kakšno življenje čaka novorojenčka v zaporu?

V zadnjih šestih letih je bilo v ženskem zaporu 27 nosečnic, dvaindvajsetim so prestajanje kazni prekinili. Od leta 2010 bo deček Alibabić-Jakupi šesti otrok v priporu oziroma zaporu na Igu. Sodnica je dan glavne obravnave prestavila na čas po porodu, dojenček pa bo z materjo, če ne bo drugače poskrbljeno zanj, prihajal na sodišče. V zaporu imajo sobo za nosečnice oziroma dojilje, v njej so dve postelji ter miza za nego in previjanje dojenčka, ima tudi kopalnico s straniščem, v sobi pa je pohištvo, v katerem je dovolj različnih otroških igrač in pripomočkov. Druge pripornice do Alibabićeve in otroka predvidoma ne bodo imele dostopa, saj zavod za prestajanje kazni v prvi vrsti poskrbi za otrokovo varnost. Omogočeno jima bo čim več sprehodov po dvorišču. 

Facebook
Sanda Alibabić in Mirzan Jakupi