Odslužil svoje

Strah in groza: zloglasni Casiraghi je na prostosti

R.T.
10. 3. 2017, 09.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Stephen Casiraghi je bil oktobra lani razočaran, ko so mu bivanje v zaporu na Dobu podaljšali za približno dve leti. Včeraj zvečer pa je zakorakal na svobodo.

M24
Stephan Casiraghi je svoboden.

Vrhovno sodišče je odločilo, da je obsojen posiljevalec Stephen Casiraghi odsedel svojo kazen. Včeraj zvečer so ga tako na podlagi sklepa vrhovne sodišča izpustili iz Doba, so potrdili na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij.

Pisali smo, da je Casiraghi pričakoval, da ga bodo izpustili že oktobra lani. Toda sodišče je odločilo drugače. Casiraghi, ki se je nekdaj imenoval Hinko Krajačič in še prej Vinko Rakuša, je pred lanskimi sodnimi počitnicami predlagal združitev vseh zapornih kazni, in sicer že prestane 20-letne, šestmesečne, ki jo je začel prestajati 6. aprila 2016, ter kazni dveh let zapora po sodbi novomeškega okrožnega sodišča, ki pa je še ni začel prestajati.

Ljubljansko okrožno sodišče mu je 1. julija te kazni združilo in mu izreklo novo enotno kazen 22 let in pet mesecev zapora. "Obsojeni se je na sodbo pritožil, višje sodišče pa je s sodbo 25. avgusta pritožbo zavrnilo kot neutemeljeno in potrdilo sodbo sodišča prve stopnje, ki je tako postala pravnomočna 26. avgusta," so pojasnili na okrožnem sodišču.

Casiraghi je na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti in uspel. Njegov zagovornik Tomaž Toldi je za 24ur.com razložil, da je šlo za vprašanje, kaj bi ga moralo pri seštevanju kazni upoštevati sodišče - različico kazenskega zakonika, ki je veljal v času Casiraghijeve storitve zadnjega kaznivega dejanja, ali spremenjeno različico zakonika, ki je veljala ob pravnomočnosti zadnje izrečene sodbe. Očitno je vrhovno sodišče ugodilo zahtevi odvetnika, da bi morali upoštevati zakonik iz časa, ko je storil kaznivo dejanje, pravi odvetnik Toldi.

Življenjepis bogat s kaznivimi dejanji

Ljudje so se že lani spraševali, ali se lahko res zgodi, da posiljevalec, ugrabitelj in nasilnež Stephen Casiraghi, ki je praktično celo svoje odraslo življenje preživel po zaporih, pride na prostost.

Danes 49-letni Casiraghi si je najdaljšo zaporno kazen prislužil zaradi posilstva 19-letne študentke februarja 2007. Na Dolgem mostu v Ljubljani je pobral štoparko, jo v avtu priklenil z verigo in odpeljal do samotnega kraja ob Savi. Tam jo je zvezano zadrževal dva dni in se nad njo spolno izživljal. Nesrečni študentki je po dveh dneh nekako uspelo zbežati. 

Omenjeno kaznivo dejanje je zagrešil takoj za tem, ko so ga predčasno izpustili s prestajanja 11-mesečne kazni zaradi napada na fotoreporterja Dela in Slovenskih novic. 

Na vesti ima še druga kazniva dejanja: posilstvo, rop in poskus ropa, hudo telesno poškodbo, nasilništvo, preprečitev uradnega dejanja uradni osebi, ...

Znori v situacijah, ki se mu zdijo krivične

Casiraghija je na eni izmed številnih obravnav ocenil sodni izvedenec psihiatrične stroke Gorazd Mrevlje. Pojasnil je, da Casiraghi ni duševni bolnik, da pa trpi za tako imenovano čustveno neuravnoteženo impulzivnostno osebnostno motnjo, ki pogojuje njegov življenjski slog. Z drugimi besedami: impulzivno odreagira v situacijah, ki jih doživlja kot krivične. In ko so se ga pravosodni policisti lotili s strokovnim prijemom davljenja, je po dogodku v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti enemu od njih večkrat zagrozil, da ga bo ubil. »Izrazito čustvene reakcije bi v takih primerih lahko pričakovali pri večini izmed nas, je pa res, da vsak odreagira po svoje ...« je med drugim pojasnil Mrevlje.