Uboj ob aretaciji

VIDEO: Policija objavila posnetke streljanja v Charlottu

M.K./STA
25. 9. 2016, 18.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Policija ameriškega mesta Charlotte je v soboto objavila dva videoposnetka torkovega streljanja na temnopoltega Američana Keitha Lamonta Scotta, ki še vedno ne razkrivata, ali je imel pri sebi orožje. Objava je sprožila nove proteste, ki so potekali mirno

Iz posnetkov kamere, ki jo je imel eden od policistov na telesu, in kamere na armaturni plošči policijskega avtomobila ni razvidno, ali je Scott policistom predstavljal grožnjo. V njegovi desni roki ni videti pištole, ali je kaj držal v levi roki, pa ostaja neznano. Scott je sicer desničar.

Iz posnetkov je razvidno, da se je Scott strelom policistov umikal. Slišati je tudi njihove pozive, naj odloži pištolo, česar po navedbah policije ni storil.

Twitter
Policija je objavila tudi fotografijo pištole, ki naj bi jo imel Scott pri sebi.

Objavili so tudi fotografijo pištole, ki naj bi jo imel pri sebi. Po navedbah policije je bila pištola nabita, na njej pa so našli sledi njegove DNK. Kje so našli pištolo, niso pojasnili. Objavili pa so tudi fotografijo toka za pištolo za gleženj, ki naj bi ga imel pri sebi.

Policija je v sporočilu zapisala še, da so Scotta po naključju našli v avtomobilu na parkirišču pred njegovim stanovanjem, pri sebi pa je imel cigareto z marihuano in pištolo. Po več pozivih je izstopil iz avtomobila, nato pa ga je eden od policistov ustrelil.

Policijski načelnik v Charlottu Kerr Putney je ob objavi, ki so jo sprva zavračali, dejal, da želijo ljudje "videti objektivna dejstva". "In to je to, kar predstavljamo," je poudaril. Za objavo so se odločili, potem ko je bilo gotovo, da to ne bo vplivalo na preiskavo, je še pojasnil. Obljubil je, da bodo objavili tudi dokaze o DNK.

Objavo posnetkov sta pozdravila tudi guverner Severne Karoline Pat McCrory, ki je po nasilnih protestih razglasil izredne razmere, in županja Charlotta Jennifer Roberts.

Scottovi sorodniki, ki so svoj posnetek objavili že pred tem, so prav tako pozdravili objavo. Ob tem so ponovili, da je bil Scott neoborožen. Videoposnetek po besedah družinskega odvetnika podaja več vprašanj kot odgovorov.

Že pred dnevi je bil na spletu objavljen tudi posnetek, ki ga je posnela Scottova žena, na katerem slišimo, kako Rakeyia Scott prepričuje policiste, naj ne ustrelijo njenega moža.