CRES

Skorajšnja tragedija na Cresu: komaj so rešili utapljajočo se petletnico

A.K.
24. 7. 2016, 10.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

5-letnica se je brezskrbno igrala v morju.

Fotografija je simbolična.

V zalivu Martinščica na Cresu se je v četrtek deklica igrala v morju s starimi starši. Vzela je masko z dihalko in se začela potapljati. Ta brezskrben dan se je nemudoma spremenil v njihovo najhujšo nočno moro. Deklica se je začela utapljati, ko so jo izvlekli na obalo je bila že brez zavesti.

Plaval je do obale

Vozilo Hitre pomoči ni moglo doseči zaliva v katerem se je deklica utapljala, zato so obvestili pomorsko policijo in vojaški helikopter, da so rešili deklico in jo prepeljali s Cresa v KBC Kantrida v Reko.

»Ko sem zagledal deklico, sem takoj skočil v morje, plaval do obale in jo potegnil v gliser, v katerem je bila medicinska oprema,« pravi Kristijan Vlastelica, voznik creske Hitre pomoči, ki je bil priča in hkrati junak dramatičnim trenutkom reševanja male deklice. »Iz njenih ust je prihajala pena, vendar je dihala samostojno.« Zahvaljujoč naporom Hitre pomoči Cres, pomorske policije, pilotu in osebju helikopterske službe ter zdravniku pediatrije, je bila deklica rešena.

Deklica si je popolnoma opomogla

»Dali smo ji kisik in sčasoma je prišla k sebi, vendar je še vedno padala v nezavest. Bila je popolnoma dezorientirana in res smo se trudili, da smo jo obdržali budno. Stanje je bilo zelo nevarno in zaskrbljujoče, zato smo poklicali helikopter. Ko smo prišli do obale, nas je ta že čakal na kopnem in deklica je bila hitro v Reki,« opisuje Kristijan. »Zdravnik nam je potem povedal, da deklica odlično okreva.«

Naš mali angel

»Hvala vam vsem, ki ste rešili našega malega angela. Vnukinja je hvalabogu dobro in to je najpomembnejše,« sta dedek in babica s solzami v očeh izjavila za javnos ter prosila za zasebnost in razumevanje. Zakaj se je deklica začela utapljati, ni znano, dejstvo pa je, da previdnost na počitnicah ni odveč.