Skope informacije

VIDEO in FOTO: Krvavo popoldne: najmanj devet mrtvih

T.L.
22. 7. 2016, 18.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Streljanje v nakupovalnem centru v Münchn. Policija je sporočila, da ni znakov, da gre za islamistični terorizem. Po nekaterih informacijah, naj bi en strelec storil samomor.

Reuters
Policisti v akciji.

V nakupovalnem centru Olympia v nemškem Münchnu so okoli 18. ure odjeknili streli, poroča Bild.de. Policija je že začela z obsežno akcijo, uradne informacije o dogajanju so skope. Policija po mestu lovi storilce, ki je po streljanju pobegnil. Sprva je policija iskala enega storilca, na podlagi pričevanj pa zdaj iščejo več storilcev. Uradno številke niso objavili, po neuradnih informacijah pa naj bi v napadu sodelovali vsaj trije ljudje.

Bavarski minister za notranje zadeve Joachim Hermann je potrdil besede policije o smrtnih žrtvah. Po doslej znanih in potrjenih informacijah je v napadu umrlo najmanj osem ljudi. Kasneje je policija potrdila, da je našla še deveto truplo. Oseba naj bi storila samomor, policisti pa zdaj preiskujejo, ali gre morda za enega od napadalcev. 

Twitter
Policija pred centrom.

Policija ne želi fotografij

Prve informacije so bile zelo zmedene: mediji so poročali o več ranjenih ljudeh, časnik Sueddeutsche Zeitung, ki se je skliceval na policijske vire, pa je že takoj poročal o več mrtvih. Policija je kasneje za medije potrdila, da je več smrtnih žrtev.

Policija poziva ljudi, naj se izogibajo območja nakupovalnega centra in naj ostanejo doma. Prav tako prosijo, da ljudje na družabnih omrežjih ne objavljajo fotografij policije, saj s tem napadalcu oziroma več njih razkrivajo, kje so postavljene zasede.

Kasneje so se pojavila poročila o novem streljanju, in sicer v bližini trga Karlsplatz, kar pa se je izkazalo za neresnično informacijo.

Kaj pravijo očividci 

Po besedah očividcev je oborožen moški stekel v nakupovalni center in začel streljati. Informacije so si zelo nasprotujoče, okoliščine dogodka pa še povsem nejasne: nekateri poročajo, da je do streljanja prišlo v pekarni, drugi v lokalu, tretji pa, da so streli odjeknili v drogeriji. Na twitterju so številni posnetki, ki kažejo prestrašene ljudi, ki iščejo zavetje pred streli. 

Policija je bila sprva prepričana, da lovi le enega storilca, kasneje pa so sporočili, da verjamejo, da gre za več strelcev. Priče so namreč sporočile, da so videle tri oborožene storilce.

Nakupovalno središča Olympia so odprli leta 1972, in sicer ob olimpijskih igrah. Gre za enega največjih münchenskih nakupovalnih središč, v katerem je prostor za 135 trgovin in več zdravniških ambulant.

Twitter
Policija pred nakupovalnim centrom.