Tožba za odškodnino

Pacientova roka je gnila pod mavčno oblogo

R.T.
25. 5. 2016, 13.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pacient je zdravnike v ljubljanskem kliničnem centru opozarjal na bolečine v roki in smrad, ki je prihajal izpod mavca. A tega so mu odstranili šele, ko je tkivo na roki že odmiralo.

Profimedia
Pacienta je smrad gnijoče roke, ki mu je izpod mavca prihajal naravnost pod nos, že zelo motil. (Slika je simbolična.)

Zdravnik, ki mu tožnik očita nestrokovnost, odgovarja, da mu bolečin nikoli ni omenjal, čeprav ga je o tem spraševal.

57-letni Ljubljančan zdaj zaradi domnevno nestrokovnega zdravljenja ljubljanski klinični center toži za 52.000 evrov.  Zdravniki naj bi namreč z odstranitvijo mavca odlašali tako dolgo, da je roka pod njim že začela gniti. Sodišče je enkrat že odločilo, da je do odškodnine upravičen, prisodili so mu 13.400 evrov, a je bila na višjem sodišču sodba razveljavljena.

"Dr. Štravsa sem zagotovo na vseh pregledih opozarjal na bolečino v roki. Vedno mi je odgovarjal, naj potrpim, da imam kompliciran zlom in da lahko pride do zapletov, če bi mavec sneli," je včeraj na sodišču pričal tožnik, piše Dnevnik.

Ljubljančan si je 3. decembra 2006 ob padcu zlomil levo nadlaket. Na trup in roko so mu dali mavčno obvezo in naročili, naj se vrne, če ga bo pod mavcem srbelo ali bolelo. Vrnil sem je 7. decembra in povedal, da ga roka žge. Pregledali so ga, še enkrat slikali, nato pa rekli, da je šlo za hud zlom in naj malo potrpi. Devetnajstega decembra je imel kontrolo na polikliniki. Takrat so bile bolečine že neznosne, ni mogel več zdržati. Poleg tega je roka tudi že smrdela. Žena se je zaradi tega izselila iz spalnice. Nosil je srajco, zapeto vse do brade, da se ne bi tako vohalo. Izredno ga je motil ta smrad, saj mu je izpod mavca prihajal naravnost pod nos, je povedal. Na vprašanje, ali lahko bolj pojasni, kakšen je bil ta smrad, je odvrnil: "Kot da nekaj gnije, kot ko v naravi zaudarja mrtva žival. Vsi so se odmikali od mene." Bolečina se je iz komolca širila vse do prstov. Toda vseskozi so mu govorili, da je vse v redu, da zlom še ni zaceljen in da vse skupaj lahko traja tudi deset tednov. "Potrpite še malo, vzemite več tablet proti bolečinam," so mu rekli.

Sledile so kontrole pri dr. Ivanu Štravsu: 3. in 24. januarja ter 7. februarja. Ljubljančan pravi, da ga je opozarjal na bolečino in smrad, a mu mavca ni odstranil. To se je zgodilo šele 12. februarja, ko je bil naročen pri drugem zdravniku in ga je medicinska sestra zavohala že na razdalji dveh metrov ter ga napotila v mavčarno. Pod mavčno obvezo so odkrili gnitje, sledili sta operacija in enomesečna hospitalizacija.

Dr. Štravs je včeraj potrdil, da ga je pacient opozoril na smrad in ga tudi prosil za zamenjavo mavca. A se za to ni odločil, saj je pacient na vseh treh pregledih na vprašanje, ali ga kaj boli, odgovoril nikalno. Na vprašanje, ali je ob zadnjem pregledu zaznal kakšen smrad, je Štravs odvrnil, da intenzivnega vonja, ki nastane pri nekrozi (odmrtju tkiva), ni zaznal in da so v ordinaciji običajno vse sorte vonjave.

Odvetnik David Sluga je Štravsa vprašal, ali bi prišlo do gnitja in odmrtja tkiva, če bi 3. in 24. januarja, ko ga je pacient prosil za zamenjavo mavca, njegovo željo uslišal. Kljub Slugovemu vztrajanju ni hotel odgovoriti z da ali ne, ponavljal je le, da bolnik ni omenjal bolečine, še piše Dnevnik.

Sojenje se bo nadaljevalo septembra z vnovičnim zaslišanjem izvedenca dr. Benjamina Kavčiča. Na prvem sojenju je na vprašanje, kdaj bi morali odstraniti mavec, da do dekubitusa ne bi prišlo, odgovoril, da teden ali dva pred dejansko odstranitvijo.