Balkanski bojevniki

Tošić vztraja pri svoji nedolžnosti

M.K./STA
11. 4. 2016, 08.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Prvoobtoženi v zadevi Balkanski bojevnik Dragan Tošić je tako kot na prvem sojenju zanikal svojo vpletenost v preprodajo mamil.

STA
Prvoobtoženi v zadevi Balkanski bojevnik Dragan Tošić je tako kot na prvem sojenju zanikal svojo vpletenost v preprodajo mamil.

V ponovljenem sojenju je tožilstvo obtožnico prebralo že minuli teden, zato so zdaj na vrsti zagovori. V tem tednu bi tudi lahko stekel dokazni postopek.

Prvoobtoženi Dragan Tošić v svojem zagovoru trdi, da bo svojo nedolžnost tudi dokazal, sodišče pa je pozval, naj ne odloča na "podlagi negativno ustvarjene medijske podobe, ampak na podlagi dokazov".

Tošić opozarja, da je po tem, "kar so določeni organi servirali medijem", postal prvi obraz slovenskega organiziranega kriminala. Po njegovem se je nekaterim organom in osebam očitno zdelo pomembno, da ustvarijo podobo o njegovi zločinskosti, zaradi česar da sploh ni več važno, ali bo obsojen, temveč, kdaj bo. Zato bo svojo nedolžnost dokazoval do konca, je napovedal Tošić, ki je po ugotovitvah iz obtožnice vodja slovenskega dela mednarodne preprodajalske združbe.

Obtoženi se je danes sicer skliceval na zagovor s prvega sojenja iz maja 2011, dopolnil ga je le z ugotovitvami oz. dokazi, ki so se izvedli skozi prvo sojenje in naj bi dodatno dokazovali njegovo nedolžnost. Tako po njegovem dokazi iz drugih držav, med drugim tudi pričanje enega od srbskih skesancev, v celoti razbremenjujejo, "zgolj slovenska policija je predložila nekaj popolnoma drugega in ga poskušala vplesti v vlogo organizatorja". Zato je neizpodbitno razvidno, da ni imel organizatorske vloge pri očitanih dejanjih trgovanja s kokainom, je opozoril.

Tošić je v svojem zagovoru na prvem sojenju maja 2011 sicer priznal, da pozna domnevnega kralja kokaina Darka Šarića, a je hkrati zanikal, da bi bil član hudodelske združbe ter zatrdil, da "nikoli ni imel opravka z mamili".

Obtoženi na vprašanja ne bo odgovarjal, njegovemu zagovoru pa sledijo še zagovori ostalih 14 obtoženih.

Dopolnjena obtožnica

STA
Med obtoženimi je tudi domnevni vodja slovenskega dela mednarodne mamilarske naveze Dragan Tošić.

Tožilstvo je moralo do minulega četrtka v obtožnico dopisati imena v Srbiji obtoženih domnevnih članov mednarodne preprodajalske združbe. Domnevnemu vodji slovenskega dela narkokartela Draganu Tošiću namreč očita sodelovanje z njimi, zato je njegova obramba zahtevala, naj te ljudi poimensko navedejo, da bi s tem zagotovili pravico do obrambe.

V ponovljenem sojenju na zatožni klopi sedi 15 obtoženih, v prvem sojenju jih je bilo 17. Vendar pa je Anes Selman po izpustitvi iz pripora pobegnil v BiH, kjer so ga prijeli pri gojenju marihuane in zaprli. Zdenke Kondić pa med obtoženimi ni več, saj je njena obramba iz spisa uspešno izločila odredbo za hišno preiskavo, zaradi česar so tudi ostali dokazi zoper Kondićevo postali brezpredmetni.

Poleg današnje obravnave sta ta teden naroka razpisana še v torek in sredo.