Črna kronika

Pranje denarja na Hrvaškem

uk
9. 4. 2016, 16.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V četrtek je hrvaški Urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) aretiral sedemnajst oseb, ki so osumljene, da so sodelovale v mednarodni verigi pranja denarja.

Facebook
Policija naj bi aretirala vsaj sedemnajst ljudi, ki naj bi bili vpleteni tudi v krajo zlata in denarja.

Prav tako naj bi bile aretirane osebe povezane z nedavno krajo denarja in zlata z zagrebške kriminalistične policije. Sedemnajst ljudi so sicer včeraj prepeljali iz policijskega pripora v Oranicah na sedež Uskoka. Preiskava še traja, zato so pri policiji in Uskoku dokaj skromni z informacijami. Tako še ni znano, za koliko oseb od aretiranih bo Uskok zahteval preiskovalni zapor.

KRAJA DENARJA IN ZLATA

Po nepotrjenih informacijah naj bi bile osebe vpletene tudi v krajo denarja in zlata s sedeža zagrebške policije. Takrat naj bi neznanci ukradli okoli dva kilograma zlata in 280.000 evrov. Lastnik zlata in denarja naj bi bil Antonio Ivić.

NARKOKARTELI

Ivić naj bi bil s svojim očetom Pejom in drugimi aretiranimi del mednarodne združbe, ki se ukvarja s pranjem denarja za narkokartele iz Južne Amerike. Mednarodna mreža je, kot kaže, na Hrvaškem na veliko prala denar, to pa so delali s fiktivnim odkupovanjem zlata in pšenice. Po informacijah hrvaških medijev naj Pejo in Antonio trenutno ne bi bila na Hrvaškem, a naj bi se, ko sta izvedela, da ju išče policija, kmalu vrnila iz inozemstva. Sicer ni znano točno, koliko denarja so karteli oprali, a naj bi šlo za milijone evrov.