Črna kronika

Več sto kilogramov kokaina vrgli v morje; preprodajali vse mogoče

STA
25. 2. 2016, 09.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Specializirano državno tožilstvo je vložilo obtožnico zoper 26 oseb, vpletenih v trgovanje z drogo, poroča Večer. Nekateri naj bi bili vpleteni tudi v transport kokaina z jadrnico iz Brazilije, a je droga končala v morju. Trije pa so obtoženi še sodelovanja v hudodelski združbi zaradi načrtovanega ropa Zorice Škrbić, ki je bila kasneje ugrabljena.

Ker se je po poti zlomil jambor, naj bi v morje odvrgli več sto kilogramov kokaina. Fotografija je simbolična.

Po poročanju Večera je tožilstvo obtožnico na ljubljansko okrožno sodišče vložilo konec decembra. Ker je večina obtoženih nanjo vložila ugovore, ta še ni pravnomočna. Obtoženim očitajo kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. 12 obtoženih je v priporu, nekateri pa niso dosegljivi našim organom pregona. Skoraj večina je brezposelnih, nekateri so že stari znanci organov pregona.

Prvoobtoženi na sojenje čaka v priporu

Prvoobtoženi v tej zadevi je Mariborčan Zvonko Hajšek, ki na sojenje čaka v mariborskem priporu. Z njim se bo na zatožni klopi znašel še državljan Hrvaške Senad Muhamedagić, stanujoč na Lavrici pri Ljubljani, ki naj bi imel poleg Hajška vodilno vlogo v domnevni kriminalni združbi, trenutno pa je v ljubljanskem priporu. Med obtoženimi so sicer poleg slovenskih in hrvaških tudi državljani Bosne in Hercegovine, Srbije in Bolgarije.

Tožilstvo jim očita, da so se združili zaradi trgovanja z drogo, in sicer v času vsaj od 25. marca do 16. junija 2014. V glavnem naj bi drogo kupovali in prodajali na območju Slovenije in Hrvaške, dva od njih pa naj bi bila vpletena še v nakup sto kilogramov kokaina v Braziliji. Pri transportu kokaina iz Južne Amerike se je sicer zapletlo. Kokain so v Braziliji naložili na jadrnico, ker pa se je po poti zlomil jambor in jadrnica ni mogla več pluti naprej, naj bi v morje odvrgli več sto kilogramov kokaina, vrednega med 10 in 20 milijonov evrov.

Po mnenju tožilstva naj bi sicer prvoobtoženi Hajšek vzpostavil stik s kupci heroina in se z njimi dogovarjal za prodajo določene količine, urejal in skrbel naj bi tudi za končno dostavo. Njegova desna roka pri teh poslih naj bi bil Muhamedagić, ki je za Hajška kupoval heroin na Hrvaškem. Obtoženi so bili sicer prodajalci ali kurirji oziroma prevozniki heroina, kokaina, marihuane ali amfetaminov, njihove vloge so bile zelo različne, eni so sodelovali pri poslih z več kilogrami kokaina ali heroina, tudi v tujini, eni pa pri manjših poslih z omenjeno drogo, piše časnik.

Trije obtoženi, Muhamedagić, Darko Ostojić in Dragan Miladinović, so obtoženi tudi sodelovanja v hudodelski združbi, ker so med 29. aprilom in 1. majem 2014 načrtovali rop Zorice Škrbić, dekleta Dejana Vidmarja, ki je bil tedaj v priporu zaradi ropa SKB banke, ki se je zgodil v noči na 1. november 2005. Roparji so tedaj odnesli za skoraj 30 milijonov evrov vreden plen, ki ni bil nikoli najden.

Omenjena trojica je bila po mnenju tožilstva prepričana, da je Škrbićeva v stene stanovanja v Ljubljani skrila vsaj del plena iz banke. Opazovali so jo in čakali na primeren trenutek, a ko so poskušali priti v stanovanje, je prišla policija. Škrbićeva je bila sicer zaradi denarja iz ropa SKB banke 26. junija 2014 ugrabljena, ugrabitelji so jo tako hudo mučili, da je umrla.