Črna kronika

Električar, ki je ob Dupleški cesti z nožem napadel policista, za deset let v zapor

STA
4. 1. 2016, 08.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Višje sodišče v Mariboru se je strinjalo s prvostopenjskim senatom, da je za električarja Roberta McCllaina, ki je aprila lani v prometni kontroli z nožem napadel policista, pravična kazen deset let zapora, poroča današnji Večer. Višji sodniki so v celoti pritrdili presoji okrožnega sodnika, tako je kazen za McCllaina postala pravnomočna.

Thinkstock

Poskus umora se je zgodil aprila lani, ko je prometni policist Branko Brezovšek opravljal kontrolo na avtobusnem postajališču ob Dupleški cesti in električarja ustavil, ker na službenem avtomobilu podjetja Elektro Maribor ni imel prižganih luči. Od voznika McCllaina je zahteval dokumente in odredil preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,6 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Ko mu je pisal globo, ga je McCllain po navajanju policista zgrabil za uniformo in ga začel vleči iz avta. Najprej naj bi ga skušal zadaviti, zatem pa ubiti z nožem. Policistu se je uspelo ubraniti in napadalca spraviti iz avta, zatem pa je po radijski zvezi poklical na pomoč. Pomoč je prišla kmalu, saj je prva patrulja na pot krenila že ob prvem pozivu, še pred napadom.

Psihiater Matej Kravos je v izvedeniškem mnenju ocenil, da je obtoženi dejanje storil bistveno zmanjšano prišteven, pri njem je ugotovil impulzivno osebnostno motnjo.

McCllain je v procesu odločno zanikal, da je imel namen policista umoriti. Med drugim je po poročanju Večera v svojem zagovoru dejal, da že 30 let dela pri istem delodajalcu in če bi bil res tako problematičen, sodelavci zanj ne bi zbrali denarja za obrambo.

Tožilec Tilen Ivič je v sklepni besedi za McCllaina terjal kazen 12 let zapora, sodni senat pa se je ob upoštevanju okoliščine, da je policista skušal umoriti, ko je bil bistveno zmanjšano prišteven, odločil za izrek spodnje meje predpisane kazni in ga obsodil na deset let zapora, kar so sedaj potrdili še višji sodniki.