Črna kronika

Policisti začenjajo poseben nadzor nad vozniki

STA
6. 11. 2015, 12.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na območju Policijske uprave Maribor so letos obravnavali nekoliko manj prometnih nesreč kot lani, a je bilo več nesreč s smrtnim izidom. Skoraj desetini vseh nezgod je botroval alkohol, zato policisti tam danes začenjajo poseben nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov.

Thinkstock

Kot so danes sporočili s Policijske uprave Maribor, bodo nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov izvajali do 15. novembra z namenom zmanjšanja problematike alkohola v cestnem prometu in s tem izboljšanja stanja prometne varnosti. Na celotnem območju bodo v noči s 14. na 15. november izvedli tudi obsežen poostren nadzor po metodologiji Promil.

Na območju Policijske uprave Maribor so v letošnjem letu obravnavali 2563 prometnih nesreč, kar je pet odstotkov manj kot lani. Od tega je bilo 16 prometnih nesreč s smrtnim izidom, medtem ko jih je bilo lani 14. Skupno 975 je bilo prometnih nesreč s telesnimi poškodbami, lani pa 988.

V prometnih nesrečah je 17 udeležencev umrlo, kar je enako število kot lani. 84 ali 31 odstotkov več kot lani je bilo hudo poškodovanih in 1278 ali štiri odstotke manj pa lažje poškodovanih.

Alkohol še vedno glavni krivec
Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih je z 9,5 odstotka ostal podoben lanskemu, ko je znašal 9,6 odstotka. Največji je delež alkoholiziranih povzročiteljev pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom, pri katerih je bil alkohol soudeležen pri kar polovici vseh nesreč. Prav tako je visok pri prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami, pri katerih je znašal 22 odstotkov.

Največ povzročiteljev je bilo pod vplivom alkohola pri prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi nepravilne strani/smeri vožnje in neprilagojene hitrosti.

Vsem udeležencem v cestnem prometu policisti ponovno svetujejo, da se v primeru uživanja alkoholnih pijač (ne glede na zaužito količino) ne odločijo za vožnjo vozila, temveč naj za prevoz uporabijo javna prevozna sredstva oziroma naj vozilo vozi kdo drug.

Hitrost ubija

Obenem jih opozarjajo, naj prilagodijo hitrost vožnje stanju in razmeram na cesti. Asfaltna površina je namreč v tem obdobju hladna, ponekod preko dneva vlažna, v nočnih urah pa je lahko poledenela oziroma spolzka.

Organizatorjem javnih prireditev in lastnikom gostinskih lokalov pa na policiji priporočajo pazljivost pri točenju alkoholnih pijač in spoštovanje določb zakona o omejevanju porabe alkohola, saj so med gosti tudi vozniki, ki bodo po odhodu od njih udeleženi v cestnem prometu.