Črna kronika

Masaker na šoli: Vprašal jih je, če so kristjani, nato pa jih je pobil

G.G.
2. 10. 2015, 09.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Včeraj se je pripetil še en v nizu strelskih incidentov na ameriških šolah. 26-letni Chirs Harper Mercer je do zob oborožen vstopil na študentski kampus Umpqua Community College v Oregonu in ubil devet študentov, sedem pa jih je bilo ranjenih.

MySpace

Po navedbah ene od preživelih je strelec vstopil v učilnico in rekel »To sem čakal več let« in začel streljati. Vsi so se skrili, med polnjem orožja pa jim je ukazal naj vstanejo.

Po besedah Anastasie Boylan jih je vprašal, če so kristjani. »Če ste kristjani, boste že čez nekaj sekund videli Boga,«  naj bi dejal Mercer in jih nekaj ustrelil.

Strelski pohod je nadaljeval še v eni učilnici in bi verjetno povzročil še več gorja, če ga ne bi ustrelili policisti, ki so hitro prišli do šole. Ko so ga ustrelili, je imel pri sebi puško in tri pištole.

Reuters

Policija o motivu 26-letnega strelca noče govoriti z javnostjo, New York Times pa je poročal, da je Harper že na spletu posredno napovedal hudodelsko dejanje. Pisaril naj bi o primeru Vesterja Flanaghana, ki je konec avgusta ubil novinarko in kamermana. »Več ljudi ubijete, bolj znani postanete,« je med drugim napisal Mercer na svojem blogu.

Strelec je živel v bližnjem mestecu, sosedje pa so ga opisali kot osebo, ki se bolj držala zase, videli pa so ga le, kako je v mraku sedel na terasi.

Na streljanje se je odzval ameriški predsednik Barack Obama, ki je še enkrat več zahteval spremembo politike do posedovanja orožja. »Misliti na žrtve in moliti zanje ni več dovolj,« je dejal Obama ter dodal, da »Smo edina napredna država na Zemlji, kjer se to dogaja vsakih nekaj mesecev.«