Črna kronika

Pobeglega trgovca z avtomobili je tako močno pekla vest, da je sam odšel v zapor

tr
28. 9. 2015, 16.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pobegli trgovec z avtomobili in nekdanji direktor ugaslega podjetja Avto moto Černe, Borut Černe, za katerim je bila razpisana tiralica, je vendarle pristal za zapahi na Dobu.

Arhiv Žurnal24.si

Še pred pol leta smo pisali, da Borut Černe ni prevzel sodne pošte, s katero mu je ljubljansko sodišče sporočilo, da mora za dolgih 13 let v zapor. Potem ko pošte ni prevzel, je bila sodba višjega sodišča nekaj dni v začetku marca objavljena na internetnih straneh sodišča, po izteku osmih dneh pa se je štelo, da mu je vročena.

Vesna Drole iz sektorja za odnose z javnostmi policije nam je sporočila, da je ljubljansko okrožno sodišče zoper omenjeno osebo v letu 2015 izdalo evropski nalog za prijetje in predajo ter mednarodno tiralico. Štirinajstega julija letos je obsojenec nastopil prestajanje kazni zapora na Dobu. Policija je nato prejela preklic sodišča za iskanje omenjenega, podrobnosti pa nima na voljo. Kot nam je zaupal njegov odvetnik Tomaž Lepša, se je Černe prostovoljno javil v zaporu.

OGROMNO OČITKOV

Spomnimo. Višji sodniki so Černetu znižali kazen prvostopenjskega sodišča, ki mu je namenilo 14 let in sedem mesecev zapora, na trinajst let. Toliko let sedenja za zapahi si je prislužil, ker je pral denar, zatajil finančne obveznosti, ponaredil poslovne listine ter zagrešil navadne in poslovne goljufije. Višji sodniki so mu še znižali denarno kazen, zdaj mora plačati 6000 evrov kazni, in ne 26 tisočakov.

V preostalem pa so potrdili prvostopenjsko odločitev, po kateri mora Černe državi vrniti kar 3,2 milijona evrov na račun neplačanega DDV-ja in davka na motorna vozila, s sklepom sodišča so mu odvzeli še nekaj več kot dva milijona nezakonito pridobljenih evrov, 22 ogoljufanim posameznikom in gospodarskim družbam pa mora povrniti tudi nekaj več kot 800 tisočakov. 

Na zatožni klopi mu je delala družbo njegova nekdanja zakonska partnerica Gabi Čimžar. Ta je uspela v celoti s pritožbo zoper sodbo prvostopenjskega sodišča, ki ji je prisodilo leto in pol zapora za pomoč pri pranju denarja in ji naložilo 11.800 evrov denarne kazni. Kot že rečeno, jo je drugostopenjsko sodišče oprostilo očitka.

MEŠETARIL Z AVTOMOBILI

Černe je pri mešetarjenju z avtomobili davčno utajil za 3,286.674 evrov, za kar je ponaredil 931 računov, z utajo in še drugimi goljufijami pa je pridobljene milijone tudi opral. Pri tem ni bil sam, ampak je imel pomagače, ki so svoje grehe že na začetku postopka priznali, dva izmed njih je sodišče obsodilo na delo v splošno korist, eden pa jo je odnesel s pogojno zaporno kaznijo.

Pod obtožbo se je znašla tudi Čimžarjeva, ker je s svojega računa dvigovala mastne denarce in jih predajala Černetu. Sodišče prve stopnje jo je spoznalo za krivo. Take odločitve pa niso potrdili višji sodniki, ampak so jo oprostili, rekoč, da je bil Borut Černe pooblaščen na njenem računu, zaradi česar ji ni mogoče očitati storitve kaznivega dejanja.