Črna kronika

Naročil mešanico za redčenje heroina

tr
22. 7. 2015, 17.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je z branjem poročil o opazovanju tajnega delavca policije nadaljevalo sojenje Flaurinu Kamberiju. Tožilstvo mu očita ukvarjanje z drogo.

M24

Obtoženi Flaurin Kamberi naj bi imel glavno vlogo v druščini, ki se je od julija 2012 do 18. junija 2013 ukvarjala z razpečevanjem mešanice paracetamola in kofeina, ki se uporablja za redčenje mamila, in razpečevanjem heroina v okviru mreže prekupčevalcev.

Sojenje se je za domnevnega vodjo začelo že pred dobrim letom, vendar je zaradi daljše odsotnosti prve sodnice zdaj primer prevzela druga sodnica. Obtoženi je že marca lani priznal, da je naročil 140 kilogramov mešanice. Poleg tega je tudi priznal, da je naročil še 120 kilogramov mešanice in da je imel na Dolenjski cesti mlin za mletje mešanice. Priznal je torej le, da je bil naročnik, ne pa da se je ukvarjal z mamili. Je pa že stari znanec organov pregona. Leta 2005 je bil zaradi tihotapljenja prebežnikov obsojen na šest let zapora.

KOFEIN NI NA SEZNAMU PREPOVEDANIH DROG

Njegov odvetnik Luka Zajc je pojasnil, da so bili v mešanici, ki naj bi se uporabljala le za redčenje heroina, samo paracetamol in kofein ter barvila, ki se uporabljajo v prehranskih dopolnilih in jih je mogoče kupiti povsem legalno. »Za zdaj te substance niso na seznamu prepovedanih drog.«

A kljub dejstvu, da niti mešanice paracetamola in kofeina niti vsake spojine zase ni mogoče opredeliti kot drogo ali kot predhodno spojino, ki bi se uporabljala za izdelavo prepovedanih mamil, je tožilstvo zavzelo stališče, da je bil izključni namen združbe (poleg Kamberija se je pod obtožbo znašlo še pet možakarjev) preprodaja heroina. Pri tem tožilstvo opozarja na mnenje nemškega kriminalistično-tehničnega inštituta, da paracetamol in kofein spadata med snovi, ki jih prekupčevalci dodajajo osnovnim drogam, da izboljšajo njihovo delovanje in povečajo količino mamila, namenjenega ulični preprodaji. Enako meni slovenski forenzični laboratorij, rekoč, da se ta mešanica uporablja izključno za mešanje s heroinom.

PET JIH JE PRIZNALO KRIVDO

Sprva je Kamberiju na zatožni klopi delalo družbo pet soobtoženih, ki pa so se pokesali svojega greha. Sodišče je Dušku Mijiću zaradi očitka, da je hranil nekaj heroina, konoplje, tablete proviron, 30 ampul anabolnih steroidov, kokaina, mešanice paracetamola in kofeina ter pištoli bereta in CZ z naboji, za kar ni imel dovoljenja, izreklo leto in deset mesecev vikend zapora. Tega si je prislužil tudi Abolfazl Estabraghi, in to dve leti in tri mesece, ker je tajnemu policijskemu delavcu ponujal več kot kilogram heroina in 100 gramov kokaina ter mešanico paracetamola in kofeina. Ždenje za zapahi ob koncu tedna je doletelo tudi Denisa Maksuta, in sicer leto in pol. Tako kazen si je prislužil zaradi trikratne preprodaje heroina.

Robertu Rizoskemu je izreklo leto dni zapora, kazen bo odslužil s 600 urami dela v splošno korist zaradi nakupa 50 gramov heroina, Slavenu Ešegoviću zaradi nakupa slabih 30 gramov heroina z namenom nadaljnje prodaje pa pogojno kazen osmih mesecev zapora z dveletno preizkusno dobo.