Črna kronika

Kamenik krivde ne priznava

M.R.
24. 6. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Danes 43-letni Kamenik je včeraj v zadevi Tekačevo že četrtič sedel na zatožno klop celjskega okrožnega sodišča in spet zavrnil očitke po obtožbi. Sojenje se bo predvidoma začelo 25. septembra.

STA

Vpleteni so na včerajšnjem predobravnavnem naroku opravili vse formalnosti pred začetkom sojenja. Kamenikov zagovornik Tomaž Bromše je precej gnojnice polil po policistih, ki so opravljali preiskavo.

Šimen Zupančič

Med drugim je zahteval, da se iz spisa izločijo dokazi, zaseženi med hišno preiskavo na Kamenikovem domu v Slovenskih Konjicah le nekaj dni po umorih, in s tem edini posredni dokaz, ki obremenjuje Kamenika – športni copati znamke Nike, katerih sledi naj bi ustrezale najdenim na kraju zločina. Bromše ocenjuje, da so ti dokazi nezakoniti, ker je bila hišna preiskava opravljena na podlagi odredbe sodišča, ki se je nanašala na kaznivo dejanje prometa z orožjem. Odvetnik pa se je obregnil tudi ob sodišče, ki je po njegovem mnenju z dozdajšnjimi postopki Kameniku kršilo ustavno zagotovljene pravice, in poudaril, da bi bilo treba opraviti ustavno presojo, česar pa sodišče ni storilo.

Šimen Zupančič

Grozi mu do 20 let zapora

Tožilec Edvard Ermenc je odvetniku Bromšetu nasprotoval že po službeni dolžnosti in zagotovil, da je bila preiskava opravljena po črki (takratnega) zakona. Zadnjo besedo pa bo kot vedno imelo sodišče oziroma predsednica senata Jožica Arh Petkovič, ki bo o predlogih odločila do začetka sojenja. Kameniku bodo sodili po (milejšem) starem kazenskem zakoniku, po katerem mu za umore grozi do 20 let zapora.

Šimen Zupančič

Je bil motiv za zločin koristoljubje?

Petega marca 1997 so v Tekačevem na domačiji s hišno številko devet sosedje našli v glavo ustreljene 75-letnega Štefana Poharca, njegovo tri leta mlajšo ženo Frančiško ter njuni podnajemnici, 32-letno Heleno Krošlin in njeno hčer Viktorijo, še ne polnoletno dijakinjo drugega letnika srednje trgovske šole v Celju. Motiv? Lahko bi bilo koristoljubje. Pokojni gospodar, nekoč zaposlen v Zavarovalnici Triglav, se je namreč v družbi rad pohvalil s svojim premoženjem, njegova priljubljena mantra je bila, da je denar treba hraniti doma, ker bankam ne gre zaupati. Tri tedne po umorih je bila javnost obveščena, da je s podstrešja hiše izginilo nekaj kilogramov zlata in okoli milijon današnjih evrov v devizah.