Črna kronika

Zdravnika Radana je našel v mlaki krvi

Gregor Gruber
27. 5. 2015, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Johannes Frentz je po letu ždenja v priporu na Povšetovi priznal, da je bil eden od akterjev, ki so v kleti hotela Gora v Podljubelju pri Tržiču gojili konopljo. Na kranjskem okrožnem sodišču mu je včeraj sodnica Andrijana Ahačič prisodila zaporno kazen v višini dveh let in pol.

Gregor Gruber

Jure Eržen/Delo

67-letnemu Nizozemcu Johannesu Frentzu se je v zadnjem letu poslabšalo zdravje, mučilo ga je domotožje in vse bolj se je zavedal, da je bil »zelo naiven za svoja leta«, ko je mislil, da za »vrtnarjenje« v deželici na sončni strani Alp veljajo podobni zakoni kot v liberalni deželi tulipanov.

Poklical je na pomoč

Kaplja čez rob so bili dogodki v noči na 20. maj. Takrat je namreč v njegovo življenje vstopil zdravnik Ivan Radan, ki so ga ravno pripeljali iz zaslišanja. Kot je znano, se je Radan, ki je osumljen, da je hudo bolne na sporen način spravil na »drugi svet«, v priporniški kopalnici s kosom stekla porezal po prsih. In prav Frentz je Radana našel v mlaki krvi ter poklical na pomoč.

Vrhunsko opremljen laboratorij

Upokojeni Nizozemec je še potarnal, da ima finančne težave. V priporu naj ne bi prejemal polne pokojnine, tako da težko denarno pomaga svojima otrokoma, ki študirata. Pred izrekom kazni se je sodnici Andrijani Ahačič opravičil, da ji je povzročil toliko dela, a s tem ni omehčal tožilke Anite Veternik. Ta je izpostavila, da je bil laboratorij v kleti hotela vrhunsko opremljen, obilna žetev pa bi malopridnežem prinesla masten profit. Po nekaterih ocenah bi s prodajo zaslužili okoli 400 tisoč evrov. Tožilka je zato zanj zahtevala dve leti in enajst mesecev zapora in zaključila, da gre za ljudem nevarno drogo.

PU Kranj

»In vendarle gre samo za konopljo«

Tako je namreč na tožilkine besede odvrnila Frentzova zagovornica Anka Kozamernik ter poudarila, da v vse več državah po svetu konoplja nima več statusa prepovedane droge, »splošno znano pa je, kako na Nizozemskem gledajo na konopljo«. Zagovornica je tudi spomnila, da so glavni akterji posla v kletnih prostorih hotela Gora ostali brez kazni, zato je za svojega klienta predlagala izrek milejše kazni.

Sodnica je na koncu bolj pritegnila tožilki in Frentzu za pečanje z mamili prisodila dve leti in dva meseca zapora, za krajo elektrike pa še pet mesecev ter vse skupaj zaokrožila na dve leti in pol. Ker je v kazen že všteto bivanje v priporu, bo moral upokojenec v kehi preživeti še dobro leto, medtem pa bo odšel še na operacijo.