Črna kronika

Hiša groze v filipinski tovarni sandalov

mr
15. 5. 2015, 08.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V požaru, ki je v sredo izbruhnil v tovarni obutve v filipinski prestolnici Manila, je po zadnjih uradnih podatkih umrlo 72 ljudi.

Reuters

Zakaj natančno je prišlo do požara v dvonadstropni tovarni gumijastih sandalov Kentex Manufacturing v industrijskem predelu Valenzuela na obrobju Manile, bo znano po opravljeni preiskavi. Po prvih informacijah je zagorelo, ko so iskre varilnega aparata, s katerim so popravljali vrata v tovarni, prišle v stik z vnetljivo tekočino, shranjeno v bližini.

Večina žrtev se je sicer zadušila v gostem črnem dimu, ki je nastal pri gorenju gum in kemikalij, številni so zoogleneli do neprepoznavnosti. V kritičnem času naj bi bilo v tovarni med 200 in 300 ljudi. Ognjeni zublji so porušili streho dvonadstropne stavbe, kar je po navedbah gasilcev močno oviralo gašenje in dostop do žrtev. Gasilci in reševalci so do zdaj izpod ruševin potegnili 72 trupel, število umrlih pa bi lahko v prihodnjih dneh še naraslo.

Reuters

Po navedbah svojcev žrtev so zaposleni delali v slabih delovnih razmerah, med drugim brez ustrezne zaščite pred vdihavanjem strupenih plinov, s proizvodnjo sandal in natikačev pa so zaslužili do šest ameriških dolarjev dnevno (približno pet evrov). V uradni izjavi državne sekretarke na ministrstvu za delo Rosalinde Dimapillis-Baldoz lahko medtem preberemo, da bo država svojcem žrtev izplačala po 20.000 pesov (približno 400 evrov) za pogrebne stroške, poškodovanim pa nudila brezplačno rehabilitacijo ...

Filipini so sicer znani po slabih varnostnih standardih, zaradi česar so večji požari dokaj pogosti. Do enega najbolj uničujočih je prišlo leta 1996 v priljubljeni diskoteki v Manili, življenje pa je izgubilo okoli 150 ljudi. 

Reuters