Svet

Kneset potrdil novo izraelsko vlado

STA / T.C.
15. 5. 2015, 07.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Izraelski parlament je v četrtek zvečer potrdil novo izraelsko vlado pod vodstvom dosedanjega premierja Benjamina Netanjahuja. Za novo vlado je glasovalo 61 poslancev, proti je jih je bilo 59. Gre za eno od najbolj konservativnih vlad v zgodovini Izraela.

Sueddeutsche.de

Seja parlamenta se je sicer začela z incidentom. Iz parlamentarne dvorane so nagnali tri poslance arabske narodnosti. Ti so pred tem besedno napadli Netanjahuja, ostali člani opozicije pa so se smejali, ko je ta ob začetku seje dejal, da bo vlada "obvarovala našo varnost in naredila vse, kar je mogoče, za dosego miru".

To je že četrta vlada, ki jo vodi Netanjahu. V tokratni je prevzel vodenje ministrstva za zunanje zadeve. 

Glede na to, da vlada v 120-članskem parlamentu uživa podporo zgolj 61 poslancev, je Netanjahu ponovno napovedal, da bo poskušal razširiti svojo vladajočo koalicijo. Vodja opozicije, laburist Izak Hercog je sicer dejal, da "se noben voditelj, vreden tega imena, ne bo pridružil cirkusu", ki ga je Netanjahu uspel narediti v zadnjem trenutku.

Vladajočo koalicijo sestavlja pet strank. Netanjahujeva konservativna stranka Likud ima v parlamentu 30 poslancev, skrajno desni Judovski dom osem, desnosredinska stranka Kulan deset, Združeni judaizem Tore šest ter utraortodoksna stranka Šas sedem poslancev. Po oceni opazovalcev je komajda pričakovati, da bi ta sestava izraelske vlade lahko prinesla premik v zastalih bližnjevzhodnih mirovnih pogajanjih.

Netanjahujev Likud je kljub nasprotnim napovedim na volitvah 17. marca osvojil največ glasov.

Reuters