Črna kronika

»Roparja stoletja« na tnalu višjega sodišča

mr
22. 4. 2015, 08.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ljubljanski višji sodniki so vzeli pod drobnogled zadevo SKB, v kateri sta bila Dejan Vidmar in Sašo Nose obsojena na večletne zaporne kazni.

STA

Vidmar je bil junija lani na prvi stopnji obsojen na 15 let zapora, Nose pa na 14 let, poleg tega bosta morala v primeru pravnomočnosti plačati še vsak po več kot milijon evrov stranske denarne kazni.

Na (ob)sodbo sta se pritožila le odvetnika obdolženih, za svoja klienta pa sta v pritožbi zahtevala oprostilno sodbo zaradi zmotne ugotovitve dejanskega stanja. Višji sodniki bodo vpletenim odločitev čez približno mesec dni posredovali pisno.

Kot je znano, je bil Vidmar partner lani poleti ugrabljene in do smrti pretepene Zorice Škrbić. Med vzroki za njeno ugrabitev pa se je pojavila tudi domneva, da so storilci od nje želeli izvedeti, kje je skrit plen sefov. Po naših informacijah so ugrabitve, mučenja in uboja osumljeni Željko Petrović, Blagoje Sazdov in Milan Trivković, ki so od novembra lani v priporu.

Arhiv Svet24

Ekipa je 7 ur nemoteno praznila sefe

31. oktobra 2005 ob 22.32 je na telefonsko številko SKB banke v središču Ljubljane poklical moški in se predstavil z imenom in priimkom enega od najemnikov sefa. Okoli 22.40 sta pred vhodna vrata trezorja prišla dva moška. Eden od njiju je pozvonil na domofon in se predstavil kot prej po telefonu, zato jima je varnostnik odprl vrata v naslednji prostor trezorja. Moška sta vstopila v prostor, kjer sta bila varnostnika, in ju onesposobila. V njiju sta uperila puške in jima ukazala, naj se uležeta na trebuh, nato pa ju zvezala s samolepilnim trakom. Nato naj bi na pomoč priskočili še štirje roparji.

Ekipa je debelih sedem ur nemoteno praznila sefe. Do približno 5.10 so vlomili v 428 sefov, v 29 sefov pa so poskušali vlomiti. Okoli šeste ure zjutraj so prostore zapustili in s seboj odnesli trdi disk s posnetki varnostnih kamer. Poleg razdejanja so policisti na kraju zločina našli DNK enega od storilcev. In pri tem je več let ostalo, zato so o podvigu začele krožiti številne legende. Vlomili naj bi preganjalci Mitje Ribičiča, ker naj bi v sefih hranili svoje dokumente, govorilo se je o Janševih trgovcih z orožjem, pa o raznih mafijah, vohunih ...