Črna kronika

Župnik Franc na zatožni klopi zaradi spolnega napada na mladoletno osebo

Tina Recek
17. 4. 2015, 16.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Čez slab mesec se bo začelo sojenje nekdanjemu župniku v župniji Preska Francu Klopčiču zaradi spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajstih let.

Nikola Miljković / KMA

Na kranjskem okrožnem sodišču se je opravil predobravnavni narok za duhovnika Gregorja Kuneja. Tožilstvo ga je poklicalo na odgovornost zaradi kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja, za kar je predpisano do pet let zapora. Ker je bila javnost izključena, podrobnosti domnevnih nečednosti duhovnika niso znane. Je pa tožilka ob odhodu iz sodišča pojasnila, da je oseba, ki naj bi bila domnevno zlorabljena, polnoletna.

Sredi maja pa je razpisan datum začetka sojenja zoper nekdanjega župnika v župniji Preska Franca Klopčiča na ljubljanskem okrožnem sodišču. Po obtožbi je zagrešil kaznivo dejanje spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. Na septembrskem predobravnavnem naroku je Klopčič zavrnil ponudbo tožilca, ki se je glasila poldrugo leto zapora v primeru priznanja krivde.

Obtoženi je v Preski služboval 14 let, nato se je moral na zahtevo svojih nadrejenih zaradi hudih obtožb na svoj račun leta 2012 umakniti v stiški samostan, kjer naj bi ostal do razpleta primera na sodišču. Klopčič naj bi kaznivo dejanje storil med septembrom 2004 in marcem 2005, njegova žrtev naj bi bila osemletna deklica, s katero naj bi imel v sobi župnišča spolni odnos.