Črna kronika

Zavašnik na tnalu višjega sodišča

robert.marin@svet24.si
15. 4. 2015, 09.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ljubljanski višji sodniki bodo danes pod drobnogled vzeli primer Roberta Tomasa Zavašnika, ki je bil konec novembra lani na prvi stopnji obsojen na leto in 8 mesecev zapora zaradi zatajitve.

arhiv Svet24

Robert Marin

Tožilci so Zavašniku očitali, da si je nezakonito prisvojil stroje v vrednosti 112.000 evrov, ki sta jih med decembrom 2003 in decembrom 2005 z mamo Mileno Zavašnik najela od lizinške hiše Hypoleasing, d. o. o.

Mama Zavašnik je bila maja lani, ko je bil njen sin še na begu, v ločenem postopku obsojena na leto dni zapora in plačilo 100.000 evrov stranske denarne kazni, sodbo pa so »požegnali« tudi višji sodniki.

Robert Zavašnik je v poslu nastopal kot direktor Rota, Milena Zavašnik pa kot prokuristka družbe. Ker obrokov nista plačevala, je lizingodajalec odstopil od pogodb in brez uspeha zahteval vrnitev polpriklopnika, dveh strojev za brizganje plastike in dozirno-sušilnega sistema ... Tožilka je za Zavašnika sicer zahtevala 2 leti in 5 mesecev zapora, njegov odvetnik Sonny Beronja pa oprostitev, češ da v pogodbah sploh ni bilo dogovora, kako se najete predmete vrača, ter da jih je njegov klient zgolj hranil in na ta način varoval pred »atmosferskimi vplivi«. Po obsodbi so na Zavašnikovih rokah zaškrtale lisice, na pravnomočnost pa bo počakal v priporu.

arhiv Svet24

Kot je znano, gre za enega najbolj slavnih slovenskih ubežnikov. Zaradi povzročitve splošne nevarnosti je bil pred leti pravnomočno obsojen na pet let zapora, ker kot organizator zabave ni dovolj dobro poskrbel za varnost obiskovalcev diskoteke Lipa v Spodnjih Pirničah pri Medvodah, kjer je 23. decembra 2005 množica do smrti pomendrala še ne polnoletne Katarino, Natalijo in Anjo, a se je tako dolgo izmikal pravosodju, da je izvršitev kazni zastarala.