Črna kronika

Prerezal vrat, plačati pa noče

robert.marin@svet24.si
5. 3. 2015, 06.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Triindvajsetletnik, ki je pred slabim letom ljubljanskemu taksistu s tapetniškim nožem prerezal vrat, noče odvezati mošnjička in oškodovancu povrniti 400 nekaj evrov materialne škode za vožnjo, ki je ni plačal, izgubljena dioptrijska očala, izpraznjeni akumulator ter čiščenje od krvi posvinjanega avtomobila.

arhiv Svet24

Vid Lubi, ki je 2. maja lani v ljubljanskih Dravljah s tapetniškim nožem prerezal vrat taksistu Tomažu Starinu, se kritičnega trenutka zaradi večletne zlorabe tablet, mamil in alkohola sploh ne spomni. Ker je 23-letnik poskus uboja zagrešil v stanju neprištevnosti, po zakonu ne sodi v zapor, zato so mu sodniki izrekli ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu …

»Šlo je za filmski primer, kako nekomu vzeti življenje.«Sodnica ob izreku sodbe

Ljubljanski okrožni sodniki so septembra lani presodili, da je nedvomno šlo za poskus uboja, ne pa za povzročitev hude telesne poškodbe, kakor je petčlanski senat predsedujoče Deane Fekonja poskušala prepričati obramba. »Šlo je za filmski primer, kako nekomu vzeti življenje,« je v ustni obrazložitvi sklepa med drugim dejala sodnica Fekonjeva, v slovo pa Lubiju zažugala: »To, da danes dejanje obžalujete, ne pomeni, da je odvisnost tudi premagana. Pri 23 letih imate na vesti poskus uboja. Ste razvajena mlada oseba, očitno se vam je moralo nekaj takega zgoditi, in na neki način imate srečo, da ste bili neprištevni, saj je za to kaznivo dejanje zagrožena dolga zaporna kazen.«

Sodišče je Starinu ob tem priznalo premoženjsko škodo v višini 432 evrov (gre za neplačano Lubijevo vožnjo, Starinova izgubljena dioptrijska očala, izpraznjen akumulator, čiščenje od krvi posvinjanega avtomobila ter obleko, ki so jo Starinu razrezali zdravniki v bolnišnici). Mladenič pa svojega dolga do danes še ni poravnal. Nasprotno, na odločitev se je celo pritožil, češ da v kritičnem trenutku ni bil prišteven in posledično tudi nič kriv za nastalo materialno škodo.

Kot prek telefonskega pogovora pojasnjuje Starin, je sodišče Lubijevo interpretacijo zavrnilo v smislu, da navedeno že drži, ampak le v primerih, ko storilec ni sam kriv za stanje, v kakršnem se nahaja. »Ne razumem potem, zakaj je pristal na psihiatriji, in ne v zaporu, če si je sam prizadel tole neprištevnost. Ne morem jaz odgovarjati za njegova dejanja in nositi stroškov za nastalo škodo. Sprašujem se, kdo je torej odgovoren zanj? Konec koncev bi lahko to bili tudi njegovi starši,« je dodal Starin, ki namerava Lubija tožiti tudi za nastalo nematerialno škodo. Fant denarja zaradi izbranega življenjskega sloga verjetno res nima, bi mu pa na pomoč najbrž res lahko priskočili starši, za katere bi tistih 400 nekaj evrov, glede na to, da sta po naših informacijah oba zaposlena kar visoko v državni upravi, predstavljalo drobiž.

Starin je stranko kritičnega dne okoli 17. ure pobral na Ajdovščini in jo odpeljal v smeri Šiške. Med potjo sta kramljala o povsem običajnih rečeh, med drugim o vremenu. Na cilju, Kunaverjevi ulici, pa se je zgodil zločin. »Kar naenkrat začutim nekaj nenormalno pekočega okoli vratu. Najprej sem pomislil, da me je začel dušiti z žico, a je nisem nikjer otipal. Hotel sem zbežati iz avtomobila, pa nisem mogel, ker sem bil pripet z varnostnim pasom. Končno sem se odpel in začel vpiti na pomoč. Ko sem izstopil iz avta, sem začutil, da sem ves krvav, on pa je stal nasproti mene in me gledal. V tistem trenutku sem pomislil, da je konec! Nakar se možakar obrne in pobegne,« je skoraj usodni trenutek opisal Starin nekaj dni po incidentu.