Črna kronika

Slovenec s 5000 prepovedanimi tabletkami

M.J.
20. 11. 2014, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na mejnem prehodu med Hrvaško in Srbijo so prijeli Slovenca, ki je skrival nevarne tablete, zanje ni imel dovoljenja. Pristal je v priporu.

Tridesetletni Slovenec bo imel priložnost mesec dni spoznavati notranjost hrvaškega pripora in ob tem razmišljati o svojih nečednih dejanjih. Preteklo soboto so ga hrvaški organi pregona prijeli na mejnem prehodu s Srbijo, nedaleč od Osijeka, s kar pet tisoč tabletkami, imenovanimi rinasek. Možakar je tabletke skrival v avtomobilu, za zdravila pa ni imel nobene dokumentacije. Zoper njega so spisali kazensko ovadbo zaradi nedovoljene izdelave mamil in prometa z njimi ter ga pripeljali pred osiješkega preiskovalnega sodnika. Ta pa ni okleval in je Slovenca, ki je nameraval čez Hrvaško odpotovati v Slovenijo, poslal v pripor. 

Zdravilo rinasek se sicer uporablja proti alergijskim motnjam, vsebuje pa tudi snovi, ki jih lahko uporabljamo za izdelavo metamfetamina, bolj znanega kot »crystal« ali »ice«. Gre za zelo nevarno sintetično mamilo, ki je lahko za zdravje uporabnikov škodljivejše kot heroin ali kokain. Iz zaplenjene količine bi lahko izdelali približno 250 gramov metamfetamina, ki na črnem trgu doseže vrednost približno dvajset tisoč evrov.