Črna kronika

Prijeli Makedonca, ki je imel pri sebi drogo za posilstvo

G.G.
15. 10. 2014, 11.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ljubljanski kriminalisti so odvzeli prostost 31-letnemu makedonskemu državljanu, pri katerem so našli večjo količino manjših stekleničk s prepovedano drogo GBL. V zaseženih stekleničkah je bilo skupno za približno 1160 odmerkov omenjene droge, ki je derivat droge GHB oziroma t. i. droge za posilstva. Učinki obeh drog pa so enaki.o vsaka po 20 mililitrov prepovedane droge GBL.

Arhiv Svet24

Moškemu so zato v skladu z zakonom o kazenskem postopku odvzeli prostost. Na naslovu, kjer prebiva, so na podlagi sodne odredbe opravili hišno preiskavo, v kateri so zasegli še nekaj predmetov, namenjenih nadaljnji preprodaji. Moški je doma hranil še dodatnih 680 mililitrov prepovedane droge GBL ter 18 ampul prepovedane snovi v športu - testosterona.

PU Ljubljana

Kriminalisti so ugotovili, da je v zaseženih stekleničkah za približno 1160 odmerkov GBL, za katero se cena za stekleničko giblje med 20 in 25 evri. Zoper 31-letnika je preiskovalni sodnik po zaslišanju odredil pripor.

GBL je derivat droge GHB (Gama-hidroksi butirat). Gre za farmakološko neaktivno spojino, ki se v telesu spremeni v aktivni GHB. Uporablja se kot industrijsko topilo in ima glede na stopnjo čistosti različen vonj, v nerazrečenem stanju pa draži sluznico. Kot so še pojasnili na ljubljanski policijski upravi, so učinki GBL enaki učinkom GHB. Tako GHB, kot njegovi derivati pa na vsako osebe delujejo drugače.

Javnost je na drogo postala znova pozorna ob opozorilu lokala Gala Hala na ljubljanski Metelkovi, ki je svoje obiskovalce sredi septembra opozoril, da neznanci gostom v pijačo podtikajo drogo GHB. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so nato potrdili, da v zadnjih dveh letih beležijo porast zastrupitev z drogo GHB oziroma s t. i. drogo za posilstva. Po podatkih iz konca septembra so lani zabeležili 31 primerov, letos pa že več kot 20.