Črna kronika

Na Dolenjskem do smrti povozil pešca

J.P.
30. 9. 2014, 08.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

29. 9., ob 21.20, se je zgodila prometna nesreča na regionalni cesti pri kraju Prapreče. Po prvih ugotovitvah policistov je 20-letni voznik osebnega avtomobila vozil iz Žužemberka proti Zagradcu.

Arhiv Svet24

Pri Praprečah je s prednjim desnim delom avtomobila trčil v pešca, ki je hodil v isti smeri ob desnem robu vozišča. Pešca je po trčenju odbilo na vetrobransko steklo vozila, in na travnato brežino, kjer je obležal. 37-letni pešec je zaradi hudih poškodb umrl na kraju nesreče. Med hojo po neosvetljenem delu ceste pešec ni uporabljal odsevnih teles, oblečen je bil v črna oblačila. Policisti nadaljujejo s preverjanjem okoliščin prometne nesreče.

Ob slabem vremenu in zmanjšani vidljivosti zaradi teme smo na našem območju v tem mesecu obravnavali že več prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi pešci. Policisti opozarjajo voznike osebnih avtomobilov in tovornih vozil, naj bodo pozorni na šibkejše udeležence v prometu, še posebej takrat, ko se vozne razmere poslabšajo in se zmanjša vidljivost.

Policisti nadaljujejo s preverjanjem okoliščin prometne nesreče.

Pešci, kolesarji in motoristi naj ustrezno poskrbijo za svojo vidnost. Nosijo naj svetla oblačila, ob slabši vidljivosti (v mraku, ponoči, v megli itd.) pa naj uporabljajo odsevna telesa (kresničke, odsevne trakove, odsevne brezrokavnike itd.). Hodijo naj ob levem robu vozišča in cesto prečkajo le na označenih prehodih za pešce. Pred prečkanjem naj se prepričajo, da so jih vozniki opazili. Vozniki naj prilagodijo hitrost razmeram na cesti, upoštevajo cestno prometna pravila in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu.