Črna kronika

Na Obrežju našli bombe in heroin

G.G.
24. 9. 2014, 14.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V mednarodno operaciji Arhimed, ki je potekala med 15. in 23. septembrom, sta sodelovali tudi slovenska policija in finančna uprava. Slovenski del akcije je bil osredotočen na na področjih trgovine z ljudmi, gibanja transnacionalnih storilcev spolnih zlorab otrok, odkrivanja ponaredkov in ilegalnih migracij. Aktivnosti sta izvajali na letališču Jožeta Pučnika, v luki Koper, na mejnih prehodih in v notranjosti države.

Furs
Cilj poostrenega nadzora na področju trgovine z ljudmi je bila identifikacija oseb, ki bi lahko bile žrtve tovrstne trgovine in storilcev, ki izvršujejo ta kazniva dejanja. Na področju gibanja transnacionalnih storilcev spolnih zlorab pa so policisti nadzirali potnike v letalskem prometu, zlasti na letalskih linijah v Slovenijo oz. na območje EU. V postopkih je bilo preverjeno večje število oseb, pri čemer sta bili identificirani dve potencialni žrtvi trgovine z ljudmi.

Furs (simbolna fotografija)

Na področju ilegalnih migracij je potekala skupna operacija, ki sta jo vodila italijanski centralni direktorat za migracije in mejna policija pod okriljem Europola in ob asistenci agencije Frontex. Skupna operacija je bila namenjena poostrenemu nadziranju zunanje schengenske meje. Policisti so identificirali 25 nedovoljenih vstopov v državo, največ državljanov Afganistana in največ na državni meji s Hrvaško.

Furs (simbolna fotografija)
V vozilu so bili tudi štirje državljani Albanije.

Policisti izpostavljajo še dva dogodka. V nedeljo so člani brežiške mobilne enote Finančne uprave RS v sodelovanju s policisti na območju MMP Obrežje v osebnem avtomobilu pri pregledu notranjosti vozila našli več eksplozivnih teles (bomb) in orožje. Kriminalisti so orožje in bombe zasegli ter voznika kazensko ovadili. Po zaslišanju pri preiskovalnem sodniku je bil zoper njega odrejen pripor.

V petek pa so policisti prav tako na mejnem prehodu Obrežje opravili kontrolo voznika osebnega avtomobila, katerega so pregledali skupaj z delavci FURS. V vozilu sta bila najdena skrita dva zavitka neznane bele prašnate snovi (težka okoli 1 kg), za katero je preliminarni test potrdil, da gre za prepovedano drogo heroin. Tudi tega voznika so kriminalisti kazensko ovadili, privedli preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njega odredil pripor