Črna kronika

Čez slovesko mejo vse več ilegalnih pribežnikov

T. J. G.
18. 8. 2014, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V zadnjem obdobju narašča število tujcev, ki se skušajo na mejnih prehodih na različne načine izogniti mejni kontroli. Največ jih odkrijejo na tovornjakih, na katerih skušajo mejo prestopiti skriti med tovorom, ali pa na vagonih vlakov pod ponjavo in v razsutih tovorih. Policisti Policijske uprave (PU) Novo mesto so letos odkrili že 135 ilegalnih prestopnikov državne meje. Število »izmikačev« je v prvih sedmih mesecih letos že doseglo lansko.

Arhiv Svet24
Po besedah komandirja Postaje mejne policije Obrežje Bojana Bogoviča si pri pregledu tovornjakov pomagajo z detektorji srčnega utripa in testerji izdihanega zraka, preverjajo pa tudi zalivke oziroma plombe. »Smo dobro opremljeni, oprema je na ustreznem nivoju, a ob tem moram povedati, da je za kakovostno mejno kontrolo potreben policist z znanjem, izkušnjami, sposobnostmi in zagnanostjo,« je dodal.

Arhiv Svet24

Po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo se je tudi promet skozi mejni prehod precej okrepil, čemur so slovenski policisti prilagodili svoje delo, odlično sodelujejo tudi s hrvaškimi kolegi. Če je leta 2010 mejne prehode na območju PU Novo mesto prestopilo šest milijonov potnikov, jih je v prvem polletju letos milijon in pol več, pri tem je še posebej izrazito povečanje tovornega prometa, ki ga je skoraj za tretjino več.

Arhiv Svet24

Na postaji mejne policije Obrežje je zaposlenih 108 policistov, kar je nekaj manj, kot jih predvideva sistemizacija, zato so ti precej obremenjeni, na to pa vplivajo tudi dolgi delavniki in težke delovne razmere. Največje konice potnikov na meji so ob koncih tedna, ob božičnih in velikonočnih praznikih ter med poletnimi počitnicami. Največ prehodov meje je bilo na Obrežju letos 1. avgusta, ko je iz Slovenije izstopilo skoraj 21.000 vozil in jih hkrati vstopilo 7000. Po podatkih PU Novo mesto sicer Obrežje, ki je največji mejni prehod v državi, poleti prečka približno milijon ljudi mesečno.