Črna kronika

Maribor: Plavalni vaditelj zanikal krivdo za smrt šestletnika

STA/M.R.
23. 1. 2014, 16.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na mariborskem sodišču so izpeljali drugi del predobravnavnega naroka zoper domnevno odgovorne za smrt šestletnega Marcela Klinca na kopališču Pristan.

Thinkstock

Potem ko sta odgovornost za dogodek prejšnji teden zanikala lastnik podjetja Kiki Kristijan Habjanič in direktor Športnih objektov Maribor Anton Knez, je enako danes storil vaditelj Jernej Lorbek. Tožilka Ivanka Slana Lorbku, ki se je prejšnji teden zaradi zadržanosti opravičil, očita povzročitev smrti iz malomarnosti, saj naj bi bil po njenem mnenju neposredno odgovoren za skupino otrok, v kateri je bil tudi umrli deček.

Tožilka predlagala osem mesecev zapora

Ker obdolženi Lorbek doslej še ni bil kaznovan in je šlo za malomarnostno kaznivo dejanje, je v primeru priznanja zanj predlagala osem mesecev zapora, ki bi ga lahko odslužil tudi z delom v splošno družbeno korist. Toda Lorbek krivde ni priznal, je pa poudaril, da dogodek obžaluje in da ne mine dan, ko se na to ne bi spomnil. "A odgovornosti za to ne morem prevzeti," je dejal športni pedagog, ki je od nedavno zaposlen na Centru šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) v domu Planinka na Pohorju.

Njegova zagovornica Tea Mlinar Kovačič je ob tem predlagala nekaj dodatnih dokaznih predlogov, s katerimi želi dokazati, da bi morala za varnost otrok bolje poskrbeti predvsem šola. Tako je kot dokaze predlagala okrožnice pristojnega ministrstva, s katerimi so ti že leta 2007 šole opozarjali na obveznosti šol pri takšnih dejavnostih, v kar naj bi bilo vključeno tudi spremstvo učiteljic na tečajih. Prav v ta namen je predlagala zaslišanje nekdanjega direktorja direktorata za osnovne šole Borisa Črnilca.

Obramba želi vpogled v zdravstveni karton

Poleg tega želi obramba tudi vpogled v zdravstveni karton umrlega dečka in zaslišanje njene osebne zdravnice, ki naj pove, ali naj bi nesrečni šestletnik imel tudi kakšne razvojne primanjkljaje, zaradi katerih bi morala šola zanj na tečaju zagotoviti še strožji nadzor ter o njegovem stanju obvestiti tudi vaditelja. Predlagala je še novega izvedenca oz. da sedanji dopolni svoje mnenje tudi s tem, da pove, če bi ob upoštevanju navodil ministrstva do nesreče sploh lahko prišlo.

O predlogih bo odločalo sodišče, tožilka pa jim je nasprotovala, saj da Osnovna šola Franca Rozmana Staneta ni del sodnega postopka, sodi se namreč odgovornim iz Športnih objektov Maribor ter izvajalcem tečaja, zato so predlagani dokazi po njenem mnenju brezpredmetni. V zvezi z morebitnimi razvojnimi primanjkljaji pokojnega pa je odvrnila, da, če bi jih ta imel, potem ne bi hodil v redno osnovno šolo.

Konec marca pričetek sojenja

Sojenje se bo začelo 27. marca, takrat pa se bosta Lorbku na zatožni klopi pridružila še oba soobdolžena, Habjanič in Knez, ki sta svoji krivdi zavrnila že prejšnji teden. Tožilstvo ju zaradi organizacijskih in tehničnih nepravilnosti pri organizaciji plavalnega tečaja dolži povzročitve splošne nevarnosti, za kar jima je v primeru priznanja ponudilo vsakemu po osem mesecev pogojne zaporne kazni s preskusno dobo dveh let.

Šestletni deček se je ponesrečil 10. februarja 2010 med obiskom plavalnega tečaja, ki ga je za svoje otroke v Pristanu pripravila njegova osnovna šola. Ko je bilo plavalne ure že konec, je deček neopazno izginil, na dnu bazena pa so ga prvi opazili njegovi sošolci. Kljub nudeni prvi pomoči je deček pozneje umrl v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.