Črna kronika

NPU zaključil preiskavo zlorabe uradnega položaja

Policija
9. 10. 2013, 11.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so v začetku oktobra 2013 podali na Specializirano državno tožilstvo RS kazensko ovadbo zoper nekdanjo odgovorno osebo občinskega sklada zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po 261. členu KZ.

NPU

Nekdanja  odgovorna  oseba  občinskega  sklada je v letu 2006 z gospodarsko družbo  iz Liechtensteina sklenila pogodbo o posredovanju in svetovanju pri nakupu  večjega  števila  stanovanj,  pri  čemer  je  vedela,  da pogodbeno dogovorjenih  storitev  ta  družba  ni  oz. ne bo opravila. Odgovorna oseba občinskega sklada se je namreč glede nakupa stanovanj pogajala neposredno z odgovorno osebo investitorja.

Zaradi   napeljevanja   k  storitvi  navedenega  kaznivega  dejanja  pa  so preiskovalci  NPU ovadili  takratnega  direktorja  gospodarske  družbe  iz Ljubljane,  ki  je  bila  investitor  in  prodajalec  stanovanj,  ki jih je občinski sklad kupil v letih 2007 do 2008.

 Nekdanja  odgovorna  oseba je s kaznivim dejanjem oškodovala občinski sklad za  okoli  650.000  EUR,  kolikor  je  družba  iz Liechtensteina prejela na podlagi fiktivne pogodbe o posredovanju in svetovanju v letih 2006 do 2008.

 Preiskovalci  so sume kaznivih dejanj zaznali pri preiskovanju sumov drugih kaznivih  dejanj  v  bančništvu.  Kriminalistična  preiskava je potekala od letošnjega aprila, v njej so preiskovalci pridobivali podatke tudi v okviru mednarodne  pravne  pomoči, celoten postopek pa je usmerjalo Specializirano državno tožilstvo RS.