Avto-moto

Spoznajte opel adam

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
11. 7. 2012, 09.08
Posodobljeno: 11. 7. 2012, 09.30
Deli članek:

Opel že nekaj časa napoveduje predstavitev majhnega lepotca, ki so ga poimenovali po ustanovitelju znamke, adam. Končno pa so nam dali kaj več kot le kost.

Opel pravi, da je adam edinstven in neprimerljiv avtomobil, med drugim tudi zaradi vpadljivega dizajna in skoraj neomejenimi možnostmi individualnih izvedb. Pa poglejmo ...

Adam je poimenovan po ustanovitelju znamke Adamu Oplu (1837-1895). To ime danes predstavlja majhen avtomobil, katerega ciljni trg so mladi in mladi po srcu, povečini locirani v mestih oz. urbanih okoljih.

Adam je dolg le 3,7 metra (koloteki: spredaj 1.485, zadaj 1.478 mm; medosna razdalja 2.311 mm), v sebi pa skriva prostor za štiri potnike. Na voljo bo s tremi bencinskimi motorji, med njimi bomo našli 1,2-litrski z 51 kW, 1,4-litrski z 64 kW in 1,4-litrski s 74 kW moči, menjalnik bo 5-stopenjski, ročni. Vsi motorji bodo na voljo skupaj s paketom ecoFLEX, torej s start-stop sistemom. Opel že zdaj napoveduje, da bodo kasneje, in to ravno v adamu, predstavili novo generacijo majhnih bencinskih motorjev z direktnim vbrizgom in turbo puhali, v tem primeru pa bo na voljo tudi 6-stopenjski menjalnik.

Opel je nekoliko spremenil poimenovanja paketov opreme. Naročili boste lahko adam JAM, GLAM in SLAM - ti paketi naj bi nudili skoraj neomejene možnosti individualnih izvedb, na voljo bo veliko barv zunanjosti, tri barve strehe, različne barve notranjosti, dekoracij in poudarkov (celo LED diode na strehi).

Vsekakor pa je res, da je Opel v segment A z adamom pričel uvrščati tudi opremo, ki je do sedaj bila redka ali pa je sploh ni bilo. Med njih lahko štejemo tudi LED žaromete in pozicijske luči, kromirane dodatke v notranjosti, infotainment sistem (kompatibilen z operacijskimi sistemi Android in Apple iOS) in 7-palčni na dotik občutljiv zaslon (lahko tudi prikazuje navigacijo mobilnika). Seveda pa pri Oplu niso pozabili na Bluetooth in USB priključek, preko zaslona na osrednji konzoli pa bomo lahko gledali celo video vsebine, a le ko bo vozilo mirovalo.

Druge tehnike, ki jih štejemo med nove, so APA II (parkirni asistent), SBSA (sistem pokrivanja mrtvega kota) in ogrevan volan. ESP bo serijski v vseh izvedbah, izbirali bomo lahko med 15- do 18-palčnimi platišči, sicer pa ima adam tudi EPS servoojačevalnik, ki ima posebem program delovanja city, pri katerem se poveča podpora ojačevalnika.

Tudi za varnost je poskrbljeno - konstrukcija pretežno iz visokotrdnostnega jekla, čelne, stranske blazine in varnostne zavese, spredaj dvojni zategovalniki varnostnih pasov in ISOFIX.

Uradna predstavitev modela bo na pariškem avtosalonu (29.9.-14.10.2012), na katerega se večina avtomobilskih proizvajalcev že nekaj časa aktivno pripravlja. Majhni urbani tipček bo v prodajalnah že januarja 2013.

Spodaj si lahko ogledate galerijo fotografij, ki so jo pripravili pri Oplu.