Euroservis

Imate v svojem vozilu res dobro motorno olje?

Promocijsko gradivo
17. 8. 2016, 14.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Motorno olje je mazivo, ki se uporablja za mazanje različnih motorjev z notranjim izgorevanjem.

Kaj je naloga olja?
Glavna naloga olja je, da zmanjšuje obrabo gibljivih delov, prav tako tudi čisti, preprečuje korozijo, izboljšuje tesnjenje in hladi motor z odvajanjem toplote. Mazalno olje ustvarja film, ki ločuje površine sosednjih gibljivih delov, da se zmanjša neposreden stik med njima. Olje tudi preprečuje korozijo. Večina olj ima aditive, ki se vežejo na kovinske površine in s tem preprečujejo korozijo.

Učinkovitost in primernost olja za vaš avtomobil pravzaprav določata dve komponenti motornega olja. Prva je oljna osnova (base oil), druga pa kombinacija kemikalij (aditivov).


Menjava olja in filtra je odvisna od načina vožnje. Čeprav proizvajalci navajajo servisne intervale in s tem menjavo olja in oljnega filtra, to ni pogoj za zamenjavo.
Tudi način vožnje lahko vpliva na potrebo po hitrejši zamenjavi olja.

Pozor pri menjavi olja
Če vozilo uporabljate v težjih pogojih, kar se v času poletnih potovanj pogosto dogaja proizvajalci priporočajo menjavo olja na polovični interval.

Težji pogoji v tem primeru pomenijo:
- Kadar vozite več kot polovico prevoženih kilometrov v mestih, kjer so hitrosti nižje oziroma okoli 50 km na uro,
- Kadar vlečete tovorno ali počitniško prikolico
- Kadar vozilo dlje časa stoji

Vsekakor se posvetujte s strokovnjaki na Euroservisih po Sloveniji, znali vam bodo svetovati, kaj je najboljše za vaše vozilo. Zamenjali vam bodo olje in oljni filter po ugodni ceni.

Seveda bodo serviserji uporabili olja, ki so kvalitetna in primerna za vaše vozilo. S primernim oljem v motorju vašega vozila se boste vozili varneje, bolj tekoče in z manj možnostmi za okvare.