Svadhištana

Ljudje z močno spolno čakro imajo tudi močan spolni nagon

Minka Gantar, svetovalka za zdravje in osebnostno rast
14. 10. 2023, 14.55
Deli članek:

Spolna čakra leži nad sramno kostjo. V sanskrtu se imenuje svadhištana. »Sva« pomeni »jaz«, »adhištana« pa uveljaviti se, torej »kjer se moje bitje izrazi«.

Profimedia
Za polnjenje organov si določite primeren čas – mogoče zjutraj, ko se prebujate, ali zvečer, ko greste spat

Spolnost je naravna in je sveto dejanje dveh, ki se ljubita. Spolna čakra je povezana z užitkom in stvaritvijo novega. Je središče ustvarjalnosti, zadovoljstva in strasti. To čakro najbolj blokira strah pred smrtjo. Spolni organi in mehur so pod nadzorom spolne čakre. Ta je močno povezana s čakro ajna, ki jo najdemo med obrvmi, grleno in korensko čakro. Na fizični ravni se neravnovesje spolne čakre odraža kot težave s spolnimi organi, plodnostjo, ledvicami in mehurjem ter kot bolečine v križu, kolkih in kolenih. Ob neravnovesju spolne čakre se človek težko izraža, predvsem kadar je treba izraziti sebe in svoja čustva. Spolna čakra vpliva na delovanje spolnih organov – pri ženskah daje energijo jajčnikom in maternici, pri moških pa modom in prostati. Vpliva tudi na ledvice in mehur ter na izločanje vode iz telesa in vse tekočine v telesu – na kri, sluznico, limfo in tekočino med sklepi. Vpliva tudi na energijo v nogah in na občutek energije v glavi ter grlu. Trideset odstotkov spolne energije gre v noge – torej spolna energija pomaga pri premiku naprej. Ljudje, ki imajo težave s koleni, imajo podzavestne programe, kot sta »vse ženske so nepoštene« ali »vsi moški me razočarajo«.

MOČNA SPOLNA ČAKRA

Ljudje z močno spolno čakro imajo močan in zdrav spolni nagon, po drugi strani pa ljudje, ki nimajo spolne želje – moški s težavami z erekcijo in ženske, ki težko ali sploh ne doživljajo orgazma – nimajo dobro delujoče spolne čakre. Ker spolna čakra deluje tudi na delovanje možganov, imajo ljudje, ki so mentalno zaostali ali imajo psihične motnje, težave predvsem z delovanjem spolne čakre.

Kdor ima močno drugo čakro, ima zdrav odnos do spolnosti. Spolna energija je energija kreacije. To je notranji ogenj, ki poganja fizično telo in vse preostale centre v telesu. Spolna energija se po hrbtenici steka v možgane. S spolno energijo se napaja kronska čakra, ki je v povezavi s Stvarstvom, krepita pa se tudi srce in srčna čakra, kjer se kreira ljubezen. Spolna energija vpliva tudi na delovanje ščitnice in hipofize, kar zagotavlja pomlajevanje in dobro delovanje hormonskega sistema.

Adobe Stock
Spolna čakra leži na naši sramni kosti.

ŠIBKA SPOLNA ČAKRA

Kdor ima šibko spolno čakro, ne občuti nobene spolne sle. Težko doživi vrhunec. Šibka spolna čakra se odraža kot šibek glas. Mogoče ste že slišali kakšnega starejšega človeka, kako njegov glas z leti postaja vse bolj cvileč. Šibka spolna čakra pa poleg grlene čakre vpliva tudi na vse centre v možganih. Prav pozabljivost je povezana s šibko spolno čakro. Šibka spolna čakra vpliva tudi na zastajanje vode v telesu, na otekanje telesa in celulit.

Sašo Švigelj
Minka Gantar

BLOKADE

Spolno čakro blokira prepričanje, da je spolnost greh, da je spolnost grda. Blokirata jo občutka sramu in krivde. Vsi vemo, da se je v Cerkvi dogajalo veliko slabega glede spolnosti. Po eni strani je bila spolnost umazana, po drugi strani pa zlorabljena. Prav zaradi zatiranja spolne energije lahko ljudje postanejo njeni sužnji in jo usmerijo v zlorabo. Ženske, ki so bile spolno zlorabljene, pogosto razvijejo prepričanje, da je spolnost umazana, kar se lahko dolgoročno izraža kot miom ali tumor. Moški, ki so bili spolno zlorabljeni in/ali so prepričani, da je spolnost nekaj grdega, si lahko dolgoročno »pridelajo« težave s prostato, kar vpliva predvsem na motnje erekcije, dolgoročno pa se lahko manifestira kot rak na prostati ali modih. Spolno čakro blokira tudi občutek ljubosumja.

Motnje v delovanju spolne čakre se na telesni ravni izražajo kot težave z mehurjem, krvjo, limfo – zastajanjem tekočin v telesu –, kot otekanje in celulit, boleča kolena, bolečine v kolkih in križu, težave z maternico, povešenost maternice, pojav miomov in cist na jajčnikih, nezmožnost zanositve, nezmožnost doživljanja orgazma, motnje erekcije, motnje v delovanju prostate, bolečine v nogah, otekli sklepi, slabo delovanje možganov – počasno mišljenje, pojav depresije, težave z grlom – hripavost, težave s ščitnico …

NA POMOČ!

Kako si pomagati, da se uravnovesi delovanje spolne čakre?

Na spolno čakro vplivajo občutki zadovoljstva. Ko občutimo radost in strast do življenja, spolna čakra kar žari! Kdor ima povsem izpraznjeno spolno čakro, mu spolnost še na kraj pameti ne pade. Da znova aktivira svojo življenjsko moč, naj začne zavestno početi stvari, ki ga radostijo. Radost sproži srčno čakro, ta energija veselja pa bo spodbudila tudi spolno čakro, kar se bo odražalo tudi v postelji.

Všeč mi je primerjava, ki jo navaja Anthony William, avtor knjige Hrana, ki spreminja življenje, in sicer med reproduktivnimi organi in izpraznjenim akumulatorjem pri avtomobilu.

Da se spolni organi spet napolnijo z energijo, je potrebna živa hrana, živa voda in »vsakodnevno polnjenje« baterij. Živa voda je voda, ki priteče iz izvirov – izvirska voda. Voda, ki priteče iz pip, je klorirana in mrtva. Ženska, ki želi zanositi, se mora napolniti z življenjem! In živa voda je ključ pri oživljanju izčrpanih celic!

Vsakodnevno polnjenje baterij pa ni povezano s spolnimi odnosi, temveč je podobno polnjenju mobilnega telefona. Ko ima telefon izpraznjeno baterijo, ga z električnim kablom priključimo na elektriko.

Adobe Stock
Oblecite se v oranžno barvo spolne čakre, sploh če želite večjo samozavest.

Za polnjenje organov si določite primeren čas – mogoče zjutraj, ko se prebujate, ali zvečer, ko greste spat. Predstavljajte si, da ste priključeni na vir energije, ki se skozi roke prenaša v rodila. Dlani položite na spodnji del trebuha in si čim natančneje predstavljajte jajčnika, jajcevoda in maternico. Predstavljajte si, kako se zdravilna energija skozi vaše dlani sprošča v rodila in jih poživlja. Ob tem si govorite:

•  Dovoljujem, da celice moje maternice napolni zdravilna božja svetloba. Z vsakim vdihom se dovaja večja količina zdravilne energije, ki poživlja vsako celico mojega telesa.
•  Zaupam procesu življenja. Če mi je dano, da postanem mama, naj se zgodi. Zaupam v veliki božanski načrt. Naj se zgodi božanska volja.
•  Svoje strahove predajam tebi, Stvarnik. Naj se moja duša v tem življenju izrazi tako, kot je v načrtu zanjo. Dovoljujem, da sem orodje v božjih rokah.

HORMONI IN SPOLNA ČAKRA

Ključna hormona, ki se pri ženskah tvorita v jajčnikih, sta estrogen in progesteron, pri moških pa se v modih tvori testosteron.
Oglejmo si najprej rešitve za moškega. Da moški okrepi moški hormon testosteron, potrebuje akcijo. S tem, ko moški ves dan sedi za računalnikom, blokira delovanje spolne čakre. Že 20-minutni hitri sprehod aktivira moški hormon testosteron.

Naj vam povem primer. Mož in žena prideta zvečer domov, nekaj pojesta, nato pa gresta na hiter sprehod, ker sta ves dan sedela. Možu se med hojo aktivira hormon testosteron, tako da ima zvečer energijo in bi se ljubil, žena pa po vrnitvi domov »pade dol«. Pravi, da je preutrujena, da ne zmore in da je preobremenjena … Seveda je! Še med hitro hojo je krepila moški hormon testosteron, kar ji povzroča še več stresa, posledično je še bolj izžeta, nejevoljna in zadirčna.

Kaj bi bilo treba spremeniti, da bi mož krepil moški hormon testosteron, ženska pa ženske hormone – kaj bi bilo treba spremeniti, da bi bila oba zadovoljna?

REŠITEV JE PREPROSTA

Skupaj gresta na počasen sprehod – prvih 20 minut. Ker to ni hitra hoja, lahko žena klepeta o svojem dnevu in se počuti slišano – tako bo okrepila ženski hormon estrogen. Potrebuje pa še aktivacijo progesterona, ki se krepi vedno, ko se ženska druži z drugimi ženskami. Domeni naj se s prijateljico, da se spotoma dobita v bližnjem lokalu, pot pa naj nadaljuje mož sam, s hitro hojo, saj bo tako krepil svoj moški hormon testosteron.

Po pol ure naj se mož vrne. Skupaj odideta domov, kjer ženska spet lahko govori o svojih občutjih … in oba bosta zadovoljna. Mož bo okrepil moški hormon testosteron, žena pa bo z občutki zadovoljstva okrepila ženske hormone, kar pomeni, da bo zvečer še vedno čutila željo po spolnosti in zanjo imela tudi energijo.

Za krepitev moškega hormona testosterona so primerne vadbe z utežmi, hitra hoja, tek in vsi adrenalinski športi. Ženske, ki močno trenirajo, krepijo moški hormon, ne ženskega. Za ženske so primerni športi, ki jim večajo občutke sreče in zadovoljstva.
Vrelec mladosti in ples spodbujata tako ženske hormone pri ženskah kot moške hormone pri moških. Za ženske je priporočljiv orientalski ples, ker krepi ženski hormon estrogen, za moške pa plesanje kola, ker krepi testosteron. Tudi naša valček in polka krepita delovanje spolne čakre – tako pri moških kot pri ženskah.

ŠTEVILNI VPLIVI

Na delovanje spolne čakre vplivajo tudi dela, ki jih opravljamo. Ženske, ki imajo pomanjkanje ženskega hormona estrogena, bi morale zavesno opravljati tipično ženska dela – od kuhanja, pestovanja otrok, ljubkovanja domačih ljubljenčkov do pletenja in vseh ročnih del. Po drugi strani pa bi moški, ki imajo opešan hormon moškosti testosteron, morali zavestno opravljati fizična dela, kot so cepljenje drv, košnja trave, delo v gozdu … Torej dela, ki krepijo moč. Moški, ki želi okrepiti svojo moško moč, naj se vrne k tipično moškim opravilom.

V življenje vnesite čim več rdeče oziroma oranžne barve. Ali pa denimo sami naslikajte rdeče-oranžno sliko, ki vam bo predstavljala zdravo spolno čakro, omislite si oranžne zavese, oranžne copate ali oranžno posteljnino. Ker je spolna energija energija kreacije, si dajte duška pri ustvarjanju. Morda bi se lahko vpisali na tečaj oblikovanja gline ali slikarsko delavnico.
Oblecite si oranžno spodnje perilo, rdeče ali oranžno krilo ali hlače – sploh če želite občutiti večjo samozavest.

Ko imate težave z zdravjem, predvsem s spolno čakro, vprašajte svojo dušo, kaj je tisto, kar vas duši. Če dobite odgovor, da vas dušijo odnosi in težke energije, je čas za izpust; čas je, da se začnete zavedati, da vas kot božansko bitje ne more zadušiti nihče, ker ste večni, ker ste mogočni in ker ste nesmrtni … ker ste vi kot duša Veličastni!