Zakoni univerzuma

Ne gre za naključja: svojo karmo krmarimo sami

Nevenka Kamenik, terapevtka osebnostne rasti
7. 3. 2023, 19.20
Posodobljeno: 7. 3. 2023, 19.21
Deli članek:

Pogosto se pojavljajo ugibanja, ali smo ljudje le marionete, ki jih premikajo niti neizogibne usode. Na našo veliko srečo je odgovor jasen: nikakor ne!

Profimedia
Izstreljena puščica leti po začrtani in predvidljivi poti – razen če se zaradi novega vpliva preusmeri.

Na tok svoje usode lahko vplivamo in ga spremenimo. Naša usoda je določena vnaprej, podobno kot cilj izstreljene puščice.
Puščica po navadi leti po začrtani in predvidljivi poti – razen če se zaradi novega vpliva odvrne ali preusmeri od cilja. Tudi našo usodo določa, povzroča in vodi vpliv prejšnjih dejanj, vendar imamo vedno možnost, da jo s svojim zdajšnjim ravnanjem odvrnemo ali vsaj omilimo njene vplive. Tok svoje usode lahko torej spremenimo – vendar le, če smo za to pripravljeni kaj storiti. A ne »česarkoli«, temveč pravo stvar ob pravem času. Z dobrimi deli, čistimi mislimi, molitvijo in meditacijo lahko izničimo karme, ki vplivajo na nas v tem življenju, ter svojo usodo postopno obrnemo v pozitivno smer.

SLABO IN DOBRO
Obstajata dve vrsti slabih dejanj: nenamerna in namerna, ki jih naredimo, čeprav se zavedamo njihove nepravilnosti. Nedvomno imajo namerna slaba dejanja veliko večjo težo. Kdor naredi napako zaradi neznanja, si ne nakoplje toliko slabe karme kot tisti, ki namerno povzroča bolečino in škodo. Toda strup, ki ga popijemo, prav tako učinkuje, čeprav ne vemo, da je strup.
Dobre karme – ljubezen, oproščanje, pomoč, meditacija – proizvajajo pozitivno, ustvarjalno, zdravilno energijo, ki čisti in osvetljuje našo energijo. Z negativnimi mislimi, besedami in dejanji, s škodljivimi lastnostmi, kot so jeza, sovraštvo, ljubosumje, odvisnost, strast, pohlep in sebičnost, nastaja uničujoča energija, ki našo energijo ovije v temo.
Da bi postali eno z nečim, moramo razviti enake lastnosti, kot jih ima tisto, s čimer se želimo združiti.

PREUSMERJANJE
Malenkosti, ki vplivajo na preusmerjanje karme, je veliko, a najmočnejše in najpogostejše so tri.
Nečistoča
To so naše misli, ki meglijo in temnijo naš um. Zavedati se moramo, da vsako dejanje in vsaka misel vplivata na nas v skladu s karmičnim zakonom.
Notranje ali zunanje motnje
So motnje, ki lahko izvirajo iz zunanjega sveta ali naše notranjosti. Proti zunanjim motnjam, kot so hrup, vročina, mraz, se lahko zavarujemo in ustrezno ukrepamo. Pred napadi, ki prihajajo iz naše notranjosti, kot so strahovi in predsodki, pa se težko ubranimo. Tudi živčnost, skrbi in slabo razpoloženje so notranje motnje, ki vznemirjajo naš um in nas ovirajo, da bi prodrli do njegovega dna.
Neznanje
Zaradi neznanja ne spoznamo, kdo v resnici smo. Tako kot ponazarja znana zgodba o izgubljenem levjem mladičku, ki ga je vzredila kozja čreda, pa je mislil, da je kozel in je tudi živel tako. Dokler mu poti ni prekrižal drugi lev, ki mu je v odsevu na vodi dokazal, da je tudi on lev. Ko je levček spoznal svojo zmoto, se ni več vedel kot kozel, temveč kot pravi lev.
Tudi ljudje zaradi napačne samopodobe pogosto ne prepoznamo svoje prave narave in jo celo zanikamo.

PROCES SPREMINJANJA
Kako torej slabo karmo spremenimo v dobro?
Z notranjim mirom in sproščenostjo. Dosežemo ju, ko um in čutila odvrnemo od vrveža zunanjih dražljajev in jih osredotočimo na notranjo bit.
S samonadzorom. Če obvladujemo čutila, misli in občutke z razumom, da ne dirjajo kot podivjani konji, se lahko izognemo nepremišljenim dejanjem in si prihranimo njihove posledice ter trpljenje zaradi njih.
Z zaupanjem. Komu naj zaupamo? Najprej samemu sebi. Zaupajte svoji poti in nalogi, naj vas nič in nihče ne ustavi ali odvrne od nje. Ko se odločite za pot, ne dovolite, da bi vam težave vzele pogum in vas odvrnile od nje. Bodite najgloblje prepričani o tem, kar ste si zadali, in si z notranjo gotovostjo recite: »Uspelo mi bo!« Ne razmišljajte: »Poskusil bom.« To vas le hromi. Kdor ima to naravno sposobnost zaupanja, ga v življenju spremljata sreča in uspeh. Bodite popolnoma neodvisni in brez strahu. Če vse, kar vas doleti, sprejmete s pozitivnim odnosom, vam ne more nič škodovati, saj tudi v slabih in nesrečnih okoliščinah dobimo dragocene izkušnje. Strahovi in težave se pojavijo, kadar se bojimo, da bomo nekaj izgubili.
Z umirjenostjo in notranjo močjo. Vsakdo ve, da se v življenju vedno znova srečujemo s težavami in ovirami. Je bilo življenje kdaj popolnoma brez težav? Ne izgubimo živcev, čeprav se zdi, da je položaj brezupen. Zavedajmo se, da nič ne traja večno. Nikoli ne podvomimo, pa čeprav bomo v težavah.
Z notranjo zbranostjo in usmerjenostjo k cilju.
Nikoli ne izgubimo cilja izpred oči. Kadar se pojavijo motnje in odpor, se mirno usedimo, zaprimo oči in razmislimo o nastalem položaju.