Astro

S temi rituali moč polne Lune izkoristite na polno

Alja Špiljak
26. 5. 2021, 13.03
Posodobljeno: 26. 5. 2021, 13.05
Deli članek:

Rituali so del našega življenja, čeprav se tega morda niti ne zavedamo. Za nekatere je jutranji obred pitje kave v miru, za druge dolga prha, za moške britje, ženske imamo vsak dan (ali skoraj vsak dan) jutranji obred pred ogledalom, ko se naličimo, si uredimo lase in se tako pripravimo na nov dan.

pixabay
polna luna

Jutranje ličenje je močan ritual, saj smo takrat v stiku s sabo, takrat se v svojem umu pripravljamo tudi na aktiven delovni dan. 
Med urejanjem svoje zunanjosti se pravzaprav lahko psihično in čustveno pripravljamo na večje ali manjše izzive, se pogovorimo s svojo notranjostjo, gledanje v ogledalo je lahko tudi pogovor ssvojo dušo. Ali pa je to za nas razvajanje, ki je nujno potrebno, da svoje življenje ohranjamo v ravnovesju. Trenutkom aktivnosti naj sledijo trenutki sproščenosti, negovanja, počivanja. Tako je v naravi, in tudi človek, ki sledi nekim ciklom, ohranja ravnovesje.
Polna luna je močan pojav. Takrat si Sonce in Luna stojita nasproti, zato je Luna tudi vsa osvetljena. Nasproti si stojita čisti moški in čisti ženski princip, se snubita, morda merita moči, lahko pa se ustvari tudi lepa harmonija med njima.
Rituali ob polni luni nam lahko pomagajo doseči to harmonijo v svoji notranjosti, v svojem energijskem sistemu, seveda pa je smiselno, da se najprej prečistimo strupov in balasta, da to harmonijo sploh lahko dosežemo.

dreamstime
Angel Gabriel je močno povezan z Luno, je njen zaščitnik.

1. RITUAL S PRIKLICEM ANGELA GABRIELA
Angel Gabriel je močno povezan z Luno, je njen zaščitnik, zaščitnik čistih ženskih energij, intuicije, modrosti, dušnih potencialov.
Za ritual si vzemimo čas in ga opravimo v prostoru, v katerem se počutimo dobro, in seveda v miru. Potrebujemo svečko, kak poldragi kamen, kristale (kameno strelo, roževec, mesečev kamen, selenit ali kak drug kristal), eterična olja, pršilo za avro in še kaj; ob tem smo sproščeni in se ravnamo po svojih občutkih. Oblečemo se v udobna, lepa in svetlejša oblačila. Razpostavimo predmete po občutku, ustvarimo lep oltarček poleg svojega meditativnega položaja. Sedemo v meditativni položaj in se z dihanjem sprostimo. Lahko dihamo tudi v tehniki 6-3-6-3.
Pokličemo v mislih angela Gabriela in ga prosimo, naj nam pomaga, ko se povezujemo z energijami Lune in opravljamo obred čiščenja svoje notranjosti, svojih energij. Začutimo, kako nas ovijajo mehke energije, čutimo zaščito energij angela Gabriela okoli sebe, lepe, čiste vibracije. Globoko vdihnemo in izdihnemo ter se osredotočimo na svojo notranjost. Dihamo počasi, v enakomernem ritmu, in čutimo, kako se v svoji notranjosti sproščamo.
Začutimo najvišjo točko nad glavo. Nato začutimo nad glavo vibriranje energije Lune. Čutimo, kako nas obliva biserno srebrna svetloba Lune, kako vstopa v našo kronsko čakro nad glavo, potuje v notranjost glave, v središče intuicije, podzavesti in sanj. Lahko ob tem prosimo angela Gabriela, naj nam pomaga izmojstriti intuicijo in sanjanje. Čutimo, kako vibrirajoča srebrna svetloba potuje v grlo in kako energizira naš center za izražanje. Spet lahko prosimo angela Gabriela, naj s svojimi vibracijami okrepi in zviša vibracije našega izražanja sebe v resnici, ljubezni in ustvarjalnosti. Srebrna svetloba potuje v naš srčni center. Zaprosimo Gabriela, naj nam pomaga začutiti svoj življenjski namen terda bi ostali na svoji poti pogumni in srčni.
Čutimo, kako svetloba potuje iz srca navzdol, napolni trebušno votlino in vso hrbtenico ter potuje do trtice in po nogah do stopal. Čutimo, kako nežno vibrira energija v naši notranjosti, morda bomo čutili nežno žgečkanje v stopalih.
Začutimo, kako potuje srebrna svetloba Lune globoko v notranjost Zemlje, vse do njenega jedra. Začutimo zemeljske energije in prosimo mater Zemljo za podporo in blagoslov na naši življenjski poti, pri uresničevanju našega poslanstva, za jasen namen in jasno smer v naše najvišje dobro.
Začutimo, kako potujejo energije Zemlje navzgor in nato skozi stopala po naši notranjosti ter skupaj z Luninimi energijami napolnijo vsako našo celico.
Zahvalimo se energijam Lune, Zemlje in angelu Gabrielu za vso ljubečo podporo in pomoč.

Profimedia
Goreče sveče so malodane obvezen dodatek pri številnih ritualih.

2. RITUAL: O(D)PUŠČANJE IN ODPIRANJE SRCA
Tudi za ta ritual oblecite nekaj lepega in udobnega ter ga opravite v prostoru, v katerem se dobro počutite in kjer vas nihče oziroma nič ne moti. Lahko si zavrtite lepo glasbo, takšno, ki vas sprošča in razveseli. Potrebujete tudi nekaj listov papirja in pisalo, s katerim najraje pišete, bovlo ali krožnik ter vžigalice.
Ustvarite si sveti prostor – tako, da ga okrasite s svojimi priljubljenimi kristali, svečami, kadili, eteričnimi olji, svežim cvetjem in drugimi lepimi predmeti, ki vam nekaj pomenijo. 
Sprostite se lahko s plesom, z jogo, dihalnimi tehnikami ali meditacijo. Vzemite si čas, da se povežete s svojo notranjostjo in začutite svoje telo.
Povabite v ta sveti prostor duhovne vodnike, s katerimi sodelujete, na katere se s prošnjami obračate, ki jih začutite v prostoru: angele, mojstre in druga svetlobna bitja, svoje prednike, živali, in se jim zahvalite za navzočnost pri tem ritualu …
Nato na list papirja napišite, za kaj vse ste hvaležni. Vzemite si čas in resnično zapišite vse, česar se spomnite.
Hvaležnost je nekaj magičnega, saj dvigne vibracije naših energij in odpira srce. Zaprosite Luno, naj vam pomaga v tem lepem procesu odpiranja srčne čakre in širjenja energij ljubezni po vaši notranjosti in navzven.
Nato na drug list papirja napišite, kaj želite ustvariti, narediti, uresničiti v obdobju od te polne lune do naslednje, pa tudi na splošno. Pišite, kot da to že ustvarjate, v sedanjem času. Začutite ustvarjalni zanos in veselje ob tem.
Potem vzemite še tretji list papirja in nanj napišite, kaj želite sprostiti v svojih čustvih in mislih, kaj želite opustiti, katere navade, razvade, negativna prepričanja; morda bi radi končali kak odnos; komu odpustili – sebi, drugim … Bodite iskreni in se res pogovorite s sabo, začutite, kaj bi radi spremenili, komu bi radi odpustili, in to zapišite. Tako boste očistili svoje energijsko polje in v energijah ustvarili prostor za nove, sveže.
Prosite svetlobne mojstre in angele, naj vam pomagajo pri teh pozitivnih spremembah in o(d)puščanju.
Nato liste drugega za drugim sežgite v bovli ali na krožniku. Pepel raztresite po vrtu ali ga odplaknite pod tekočo vodo v umivalniku.
Mojstrom se iskreno, iz srca zahvalite za podporo in pomoč.

Getty Images
Samo potopite se v vodo in uživajte.

3. RITUAL: VRTNIČNA KOPEL OB POLNI LUNI
V kopalnici si pripravite prijetno vzdušje za sprostitev, meditacijo in čiščenje.
Potrebujete bele sveče, za pest listkov vrtničnih cvetov, eterična olja vrtnice, sivke in pomaranče ter še druga olja, ki so vam všeč, kristal roževec in magnezijevo (epsom) kopalno sol. V lonček s kopalno soljo kanite po nekaj kapljic vsakega eteričnega olja in stresite v toplo vodo za kopel. V vodo dajte tudi kristal ter za pest vrtničnih listkov. Dobro premešajte. Nato prižgite sveče, se potopite v kopel in uživajte! Privoščite si popolno sprostitev in nego.

dreamstime
Luna vpliva seveda tudi na tekočine v človeškem telesu.

POSTENJE
Velik del našega telesa sestavljajo voda in druge tekočine. Zanimivo, tudi na Zemlji je veliko več voda kakor kopnega, razmerje je podobno – dobrih 70 odstotkov Zemljinega površja predstavlja voda, slabih 30 odstotkov pa kopno. Vemo, kako močno Luna vpliva na plimovanje in druge pojave, povezane z vodo. Luna vpliva seveda tudi na tekočine v človeškem telesu. Polna luna je odličen čas, da svoje telo očistimo strupov in drugih balastnih snovi. Že naši predniki so se ob polnih lunah postili in tako čistili svoj organizem, poleg tega se telo na tak način spočije, saj se za prebavo porablja manj energije. Posta se lahko lotimo različno. Lahko se odločimo za popolni post, ko 24 ur ne jemo pravnič; piti seveda moramo, tako tudi poskrbimo, da se strupi hitreje izločajo iz organizma. 
Tu bi omenila tudi informirano vodo. V trgovini Angelca je na primer mogoče kupiti steklenice za informirano vodo, na vsaki je energizirana nalepka z neko barvo. Barve so močna terapija, različne barve vplivajo zdravilno na različne dele telesa in na različne načine v posameznih energijskih telesih. Ob dnevih posta je smiselno piti energizirano vodo, saj nam bo pomagala pri čiščenju in uravnovešanju energij.
Če se nam zdi popolni post preveč skrajna metoda, se lahko odločimo za postenje s sadjem (najbolje sezonskim) ali z juhami, smutiji, čaji …
Sama sem se večkrat postila z javorovim sirupom.

RECEPTA ZA TEKOČINSKI POST
(iz knjige Sodobna vegetarijanska kuhinja)

1. Čistilni sladko-kisli napitek
Sestavine:
– 4 jabolka
– 6 ml brusničnega soka
– 2,5 cm dolg kos olupljene ingverjeve korenine
Jabolka olupimo, jim odstranimo pečke ter jih sesekljamo. Brusnični sok nalijemo v mešalnik, dodamo sesekljana jabolka in narezan ingver ter mešamo nekaj minut, da dobimo gladko zmes. Zaužijemo ohlajeno.
Sadeži živih barv, kakršne so tudi brusnice, vsebujejo veliko vitaminov, ki delujejo kot antioksidanti.

2. Napitek za več energije
Sestavine:
– 1 pesa, kuhana v naravnem soku in narezana
– 1 narezan velik korenček
– 4 cm dolg kos olupljene ingverjeve korenine, ki ga zmeljemo
– olupljeni jabolki, ki ju narežemo na drobne koščke
– 150 gramov belega grozdja brez pečk
– 300 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka
Sestavine damo v mešalnik in nekaj minut mešamo, da dobimo gladko zmes. Zaužijemo takoj ali shranimo na hladno.