Astro

Ko boste prebrali ta članek, boste to drevo videli čisto drugače

ms, tc
16. 12. 2020, 20.44
Posodobljeno: 16. 12. 2020, 20.55
Deli članek:

Božična drevesca so v Sloveniji po običaju smreke, le redko jelke. In tudi venčki na vratih ter adventni aranžmaji so tradicionalno narejeni iz smrečja, iz vejic in storžev.

Profimedia
božično drevo

Smreko torej vsi poznamo kot simbol božičnih praznikov, vendar ima to drevo v sebi vtisnjeno tudi veliko drugačnih starodavnih verovanjih in močno simboliko.
Zgodba, ki jo smreka pripoveduje, zares osupne.

Izvor smreke
V starem Egiptu je smreka veljala za drevo jaslic. Pod njenimi vejami se je rodil bog Biblos, »prototip« predinastičnega Ozirisa. V Grčiji je bila svetinja za Artemido, lunino boginjo rojstva.
Druantia, galska boginja smreke, je veljala za mater celotnega drevesnega koledarja. Smreka je bila povezana tudi z boginjo nove lune, imenovano Kaineides, kar pomeni »prinašati nove stvari«. V Grčiji je bila smreka v središču spomladanskega obreda v čast Veliki materi – v središču tržnice so jo postavili goli možje, ki so nato iz nje s posebnim obredom osvoboditi duha nove letine.
V predkrščanskem svetu je bila smreka povezana s soncem. Na božič so drevo ob zimskem solsticiju okrasili s sladkarijami, sadjem, darili in svečami, podobnimi žarkom, da bi podprli zvezdo pri njenem ponovnem rojstvu. Nato so drevesne okraske razlagali na krščanski način: sveče simbolizirajo svetlobo, ki jo Kristus razdeli človeštvu, zlati sadeži in darila so simbol duhovnega življenja in ljubezni, ki nam jih ponuja.
Da bi zaščitili domove v Nemčiji, so na silvestrovo ljudje rezali smrekove veje in jih pribijali na vrata. Jakuti pa verjamejo, da se šamani rodijo znotraj gnezd na veliki severni smreki. Na Tirolskem in v Švici so govorili, da je genij gozda živel v stari smreki in imel nalogo bdeti nad živino in zagotavljati blaginjo.
V Savoji je smreka nevtralizirala zlo oko in preprečila udar strele, zato je bil vrh odrezan tako, da so veje predstavljale pet prstov odprte roke, v znak zaščite. Pet je bilo tudi število, ki je bilo boginji sveto.
Smreke v različnih kulturah
Kot v mnogih drugih tradicijah je tudi v keltskih vedah smreka povezana z zimskim solsticijem in je posvečena na dan rojstva božanskega otroka. Še vedno se srečujemo z mitom o božanski sončni svetlobi, z dualizmom smrti in ponovnega rojstva, ki je osnova mitologije dreves.
Smo v najtemnejšem letnem času: dnevna svetloba je zmanjšana na minimum. Vse je pridušeno in počasi, utripi življenja so skoraj neopazni, če v tem obdobju hodite po gozdu. A v zraku lebdi veličastna in tiha sila, nad to sezono bdi izjemno vitalna prisotnost – smreka in z njo vsa zimzelena drevesa.
Prebivalstvo severne Azije je menilo, da je skupaj z brezo, kozmičnim drevesom, smreka božanska lestev do svetlobe, podporni steber in stičišče med nebom in Zemljo.
Od srednjega veka je smreka postala klasično božično drevo. Kmetje so ga v gozdu posekali, da bi ga odnesli domov, kjer so ga okrasili z venci, sladkarijami in svečami. Ta navada je bila v latinskih državah uvedena precej pozno, na francoskem dvoru na primer leta 1840.

Kraljica

Jesen in zima sta na svoj način po vsem svetu sinonim za umiranje. V naravi le zimzelene rastline ob nastopu zime ohranjajo svojo vitalnost in lepoto, zato so marsikje čaščene kot simbol nesmrtnosti. In smrka je med zimzelenimi rastlinami nesporna kraljica. 

Podobna vsebina:

To magično drevo je na pokopališčih ...