Astro

Biti zdrav ni privilegij, je pravica in odgovornost vsakega posameznika

Dušica Čičigoj
9. 5. 2020, 10.00
Posodobljeno: 9. 5. 2020, 10.11
Deli članek:

Kaj vam je najpomembnejše v življenju? Na kaj najprej pomislite? Imeti denar, nov avto, hišo, potovati, družina, otroci, kariera ... Žal je veliko takih, ki stremijo k naštetemu, v osnovi pa pozabijo nase kot na bitje ter na vprašanje, kaj to bitje v resnici potrebuje.

dk
Jok ali smeh, potreba po čustvenem izražanju pred drugimi ljudmi so povsem normalne in naravne reakcije vsakega človeka.

Dokler smo usmerjeni navzven, k materialnemu svetu, in posledično usmerjamo tja tudi energijo, je začne primanjkovati pri skrbi zase kot celoto; telo, um in dušo.
Pomen besede ZDRAVJE si vsak razlaga na svoj način, prav tako ima vsak drugačno mnenje o tem, kakšen je zdrav človek. Je to zunanji videz telesa, postava, obleka, status? Prav nič od tega. Zdravje izhaja od znotraj in se izraža navzven.
Primer: Imate avto, ki je na zunaj urejen, čist, redno ga perete, na njemu so vsi možni dodatki, da avto izstopa, notranjost pa je umazana, ventilator ne dela, motor ropota … .Dajemo na zunanjost in pri tem zanemarimo redno vzdrževanje glavnih delov avta: motor, svečke, bati, gorivo - da brezhibno delujejo. Torej bomo prej ko slej ostali na cesti ali pa bo avto dokončno odpovedal. Mislite, da je pri ljudeh kaj drugače? Je, vendar samo v enem segmentu: človek ni stroj, ampak živo bitje, ki ima čustva in zavest, in za njegovo delovanje je nujno, da je v ravnovesju. Ne ne glede na to, da imamo veliko zunanjih vplivov, ki delujejo in vplivajo na nas, ti ne smejo biti izgovor ali krivec za naše počutje.

Ravnovesje je ključ do zdravja
Naše telo je čudovit »senzor«, ki nam v vsakem trenutku sporoča, kaj se dogaja v njem, a le če mu bomo prisluhnili in poskrbeli, da motnjo odstranimo, bo delovalo v skladu z nami in se bomo dobro počutili. Če želimo ostati zdravi in ohraniti notranje ravnovesje, se moramo neprestano prilagajati notranjim in zunanjim pogojem v svojem življenju. Nekatere spremembe se zgodijo samodejno, zaradi čudovite modrosti in inteligence, po kateri so bila ustvarjena naša telesa. Spet drugo pa je zavestno prevzemanje odgovornosti za svoje vsakodnevno življenje skozi prehrano, čustva, odnos do sebe in drugih.

Ko razumeš sebe, kdo si, razumeš življenje in vse, kar živiš
Vsak od nas je svojstvena matrica podedovane genetske kode, unikatni vzorec energije, kombinacija fizičnih, mentalnih in čustvenih značilnosti in predispozicij. Človek je stvaritev kozmičnih energij in kot tak edinstvena osebnost. Ker je človek mikrokozmos narave, v trenutku spočetja konstitucijo vsakega posameznika ustvarjajo univerzalne energije prostora, lesa, ognja, zemlje, kovine, vode (po tradicionalni kitajski medicini – TKM).
1. Lastnosti teh elementov imajo tudi notranji organi, ki jim pripadajo: les – jetra in žolčnik, ogenj – srce, tanko črevesje, perikard (srčna ovojnica) in trojni grelec, zemlja – vranica in želodec, kovina – pljuča in debelo črevo, voda – mehur in ledvice.
2. Zato je tudi zelo pomembno, da živimo v ritmu narave, saj je vsak od teh elementov povezan z določenim letnim časom: les –pomlad, ogenj – poletje, zemlja – pozno poletje, kovina – jesen, voda – zima.
V različnih letnih časih podpiramo najbolj izpostavljene organe, jih krepimo ali čistimo, da bodo dobro delovali.
Primer: Jesen –element kovina, povezana organa sta pljuča in debelo črevo. To je čas krepitve imunskega sistema ter pljuč, da nam bodo dobro služila čez zimo, da bomo odporni proti virusom, ki so najbolj aktivni prav v zimskem času. Očistimo pljuča sluzi in vlage z Mokso, saj je sluz in vlaga leglo za bakterije in viruse. Predstavljajte si mlako, kaj vse v njej živi, podobno je tudi v naših pljučih, telesu,če imamo preveč sluzi in vlage.
3. Vsak organ ima zudi svojo biološko uro: to je ura maksimalne aktivnosti posameznega notranjega organa. V TKM so v biološki uri organov predstavljeni čas dneva in letni časi, v katerih imajo organi največ energije za optimalno delovanje, da se energija prek meridijanov nemoteno pretaka po telesu in prinaša gorivo do vseh organov in sistemov. Če to razumemo in upoštevamo, organa ne obremenjujemo, kadar ni toliko aktiven, in se bomo dobro počutili.
Primer: Meridiani so energetske poti v telesu, kot je električna napeljava v stanovanju, da imamo lahko elektriko in svetlobo po celem stanovanju. Ko zmanjka elektrika, vse kar je vezano nanjo ne deluje.
Od 23. do 1. ure je aktiven žolčnik, od 1. do 3. ure so aktivna jetra, od 3. do 5. ure pljuča, od 5. do 7. ure je aktivno debelo črevesje, od 7. do 9. ure želodec, začenja obdelavo hrane, od 9. do 11. ure je aktivna vranica, dokončuje obdelavo hrane, od 11. do 13. ure je aktivno srce, od 13. do 15. ure tanko črevo, od 15. do 17. ure sečni mehur, od 17. do 19. ure ledvice, v tem času lahko čutimo utrujenost in nejevoljo, od 19. do 21. ure je aktiven osrčnik, od 21. do 23. ure pa trojni grelec.
Če organ obremenjujemo, kadar ni biološka ura njegovega delovanja, ga prisiljujemo v delovanje »zunaj svojega delovnega časa«; namesto da bi počival, ustvarjamo blokade pretoka energije. Ker so organi in sistemi med seboj povezani v delovanju, lahko zaradi nepravilnega delovanja nastane začarani krog energijskih blokad, pojavijo se telesne in čustvene motnje in posledično se kasneje lahko razvijejo zdravstvene težave.

Čustva in njihov vpliv 
Naše življenje je celota, sestavljena iz telesa, uma in zavesti. Tako zdravje kot bolezen imata fizični in psihični izvor. Bolezen se lahko začne v umu in čustvih ter nato prizadene telo. Vsaka misel, vsak občutek in čustvo, naj bo pozitivno ali negativno, vpliva in prizadene celice, tkiva in telesne organe. Jeza, strah, sovraštvo, žalost, zavist, posesivnost, pohlep, zamera in druga negativna čustva zmotijo to ravnovesje.
Čustva so reakcije na situacije, dogodke, doživljanje sebe in drugih in se kopičijo v našem telesu, še posebej če so potlačena ali pretirano izražena in jih dalj časa zadržujemo v sebi, nas zagotovo prej ali slej vodi v bolezen. Bolezen ne pride čez noč, je proces naših, dalj časa trajajočih,neskladnih ravnanj in samo vprašanje časa je, kdaj se bo težava izrazila na fizičnem telesu.
Povezava notranjih organov z določenim negativnim čustvom: jetra – jeza, bes, agresivnost, srce – pohlep, nepotrpežljivost, vranica – zaskrbljenost, skrbi, razglabljanje, pljuča – žalost, zaskrbljenost, ledvice – strah, stres.
Potlačena negativna čustva, stres, nepravilna prehrana, nespanje, premalo fizične aktivnosti ... so dejavniki, ki rušijo ravnovesje, uničujejo naš imunski in hormonski sitem, nas »zastrupljajo«, so tihi »ubijalci« našega zdravja. Ne ubijajo nas bakterije in virusi, naš imunski sistem je odporen proti njim, vendar ga moramo krepiti in vzdrževati, da ostaja v dobri kondiciji obrambe.

Kako ostanemo zdravi
Ozaveščenost
Opazujte sebe, kakšne so vaše misli, kakšna čustva gojite v sebi, kako se čustveno odzivate, kaj vam ni všeč, kaj vas nervira, čemu se upirate, kako delujete, kakšne so vaše reakcije …
Ukrepi za spremembo
Prevetrite vse kar vam ruši notranji mir, to prepoznajte, se s tem soočite, si priznajte, kje ste »grešili«, ne negirajte …
Obnovitev ravnovesja
Ko ste ozavestili možne vzroke za težave, bolezen, je nujno, da te vzroke odpravite, spremenite, opustite, se zavestno odločite živeti drugače, kot do sedaj. Sprememba je nujna, če hočete biti zdravi. Očistite in okrepite telo. Vaš način življenja naj bo preventiva in ne kurativa.

Zdravje je 'zlato', ki ga z denarjem ne moremo kupiti. Lahko pa ga zelo hitro izgubimo.