Astro

5 ključev, ki bodo vaši zvezi podarili večno življenje

Dušan Srdić
14. 4. 2020, 10.00
Posodobljeno: 14. 4. 2020, 10.06
Deli članek:

»Ljubezen je naša prava usoda. Sami ne bomo našli smisla življenja, našli ga bomo v dvoje.« Thomas Merton

profimedia
STAREJŠI PAR, SREDINSKA, OBREZ

Ljubezen je odnos. Odnos, ki opogumlja, motivira in zdravi. V ljubezenskem odnosu se skrivata neusahljiva moč in potrpljenje, a treba ga je negovati in vzdrževati. Pogosto imamo veliko obveznosti. Nenehno smo v borbi s pomanjkanjem časa in brez energije, ves čas se nam nekam mudi. Stvari nam preprosto ne uspe dokončati, konstantno smo zaskrbljeni, vse to pa žal negativno vpliva na naše partnerske odnose.
Včasih je vse, kar v resnici potrebujeta, le svežina. Ta zvezo ohranja živo, vajino ljubezen pa močno. V nadaljevanju vam razkrijem pet načinov, kako to uspešno umestiti v vajin odnos.

1. HVALEŽNOSTI NI NIKOLI DOVOLJ
Hvaležnost je univerzalni protistrup. Kadar ste jezni, morda celo besni, žalostni, razočarani nad partnerjevimi dejanji, vas bo ravno hvaležnost potegnila iz vrtinca teh občutkov. Zelo pomembno je, da se v trenutkih ali obdobjih, ko v vašem odnosu pride do nesporazumov, potrudite ostati osredotočeni na partnerjeve pozitivne lastnosti ter pozitivne lastnosti vajinega odnosa. Osredotočite se na lepe trenutke, na skupne uspehe. A naj hvaležnost ne igra pomembne vloge samo, kadar pride do »zastrupitve«, ampak jo uporabljajte vsakodnevno. Ravno hvaležnost bo dober odnos naredila še boljši.
Hvaležnost je veščina, ki postane naše naravno in čisto počutje, a zahteva redno vzdrževanje in vaje. Praktičen primer tega bi bil:
Vsak dan svojemu partnerju na košček papirja napišite, za kaj ste mu hvaležni, in mu položite ta mali znak pozornosti na njegovo blazino, v žep, poleg pripravljenega zajtrka … Seveda mu lahko to tudi poveste. Npr.: Hvala, da si danes odnesel smeti. Hvala, ker veš, kaj najraje jem. Hvala ti, da si se potrudil in mi pripravil kosilo. Veliko mi pomeni, da se lahko zanesem na tvojo pomoč. Hvala ti, da mi zvečer greješ ledene noge. Veliko mi pomeni, ko me stisneš v svoj objem po napornem dnevu. Hvala, ker me razumeš, tudi kadar nisem v najboljši koži. Osreči me, ko me poljubiš za lahko noč. Hvala ti, da me poslušaš. Hvala ti, da tako lepo skrbiš za najine otroke.

Dreamstime
Ob izvajanju dejavnosti in hobijev, ki vas veselijo, se v vašem telesu sproščajo snovi, ki so zadolžene za srečo.

2. NOVE IZKUŠNJE V DVOJE
Naredita si seznam stvari, ki vaju zanimajo in veselijo in bi jih želela doživeti skupaj. Morda bi se rada vpisala v plesni tečaj, našla nov hobi, igrala inštrument, obiskala novo mesto ali restavracijo. Svoje želje drug z drugim delita, jih načrtujta in realizirajta. Moč skupne izkušnje vaju bo namreč povezala tudi na prijateljski ravni – temelju kvalitetnega partnerskega odnosa. Poleg tega se bodo ob izvajanju dejavnosti in hobijev, ki vas veselijo, v vašem telesu sproščale snovi, ki so zadolžene za zadovoljstvo, srečo in vznemirjenje. Te bodo prav tako poskrbele, da boste na odnos pogledali bolj veselo in pozitivno.

3. POZITVNA RUTINA
Če večino prostega časa lenarite, gledate televizijo ali brskate po telefonu in ste zaradi tega popolnoma v svojem svetu, partnerju pa namenite samo rutinski pozdrav, preden odidete v službo ali v posteljo, so vaši dnevi popolnoma enaki drug drugemu. Zapadli ste v slabo rutino in monotonost. Vendar je rutina lahko tudi zelo pozitivna, če jo znate uporabiti na pravi način.
En dan v tednu naj bo namenjen romantični večerji ali obisku kina, sprehodu … Določite dan v tednu, ko boste svoje težave, obveznosti in telefone pustili doma in se skupaj odpravili na izlet v naravo. Stari dobri pikniki nikoli ne bodo prenehali biti moderni. Dekica, sveže pripravljeni sendviči, sok, sladice, svež zrak, lep razgled, narava in vidva, sama. Enostavna romantika. Ne le, da bo preživljanje časa v naravi pozitivno vplivalo na vaš organizem in vas sprostilo, ampak boste imeli tudi priložnost uživati v dolgih pogovorih, nežnostih, smehu in interakciji med vama. Metuljčki v trebuhu bodo ponovno poleteli, vonj pomladi vas bo spremljal na vsakem koraku. In kako obdržati te metuljčke? Preprosto! Naj to postane vaša vznemirljiva rutina.

Arhiv Svet24
Najlepše darilo, ki ga lahko nekomu podarite, ste VI.

4. PODARITE SEBE
Seveda je lepo, če si lahko privoščite, da podarite potovanje, večerjo v dobri restavraciji, parfume, ure ali uresničitev katerekoli želje vašega partnerja, vendar obstajajo tudi drugačni načini, da partnerju raztopite srce. Najlepše darilo, ki ga lahko nekomu podarite, ste VI. Vaš čas, vaš trud, vaše ideje, vaša čustva …
Kako?
· Naslikajte mu sliko nečesa, kar vas spominja na vaju, nanj ali na vaše občutke, ko ste z njim;
· napišite mu pesem;
· en dan v tednu opravite vsa domača opravila tudi namesto njega;
· pripravite večerjo in poskrbite za romantično atmosfero.
Dovolite domišljiji prosto pot, bodite izvirni, bodite to, kar ste, ker več sebe, kot boste dali v darilo ali njegovo pripravo, bolj bo to vaš partner občutil. Popolnoma nepomembno je, kakšna bo slika, ali bo večerja, ki jo boste skuhali, vrhunska ali ne. Pomembni so namen, vaša želja in vaš trud. To so znaki pozornosti, ki prebudijo iskrice in razplamtijo plamen ljubezni in strasti med partnerjema.
Najpomembnejše od vsega pa je, da mu vsak dan pokažete zainteresiranost in sočutje. Pokažite zanimanje za njegove zgodbe, občutke, težave, potrebe ter ga podpirajte pri njegovih ciljih in sanjah. Izbral vas je, ker je vse to želel z vami deliti. Spoštujte to.

5. NE PRIČAKUJTE, VESELITE SE
Vse zveze so na začetku intenzivne, lahkotne in strastne, a sčasoma lahko začnejo iskrice počasi ugašati, zveza pa preide v monotonost. Eden od glavnih razlogov za to je, da imamo do partnerja pričakovanja. Na začetku ne pričakujemo skoraj ničesar, samo veselimo se. Veselimo se naslednjega sporočila, naslednjega srečanja, kaj bomo novega izvedeli o svojem partnerju, kaj bomo skupaj doživeli. Po določenem času pa se partnerja začneta jemati za samoumevna in takrat dobita pričakovanja: »Pričakujem, da se bo moj partner do mene obnašal tako in tako …«
Verjetno ni treba posebej poudarjati, da so pričakovanja največkrat izvrsten uvod v razočaranja. Zato se sprostite in se veselite. Delajte, kar ste delali na začetku vajine zveze, in ta se zagotovo ne bo nikoli končala.

P. S. Tudi če ste trenutno v samski fazi življenja, je morda sedaj pravi čas, da pričnete upoštevati te nasvete na sebi, s seboj. Kako naj pričakujemo od nekoga, da nas bo imel rad, če nimamo radi samih sebe?