Astro

Lahko smrt res povzroči zlomljeno srce? Odgovor je jasen!

sn
20. 3. 2021, 18.18
Posodobljeno: 20. 3. 2021, 18.31
Deli članek:

Marsikdo je verjetno kdaj v življenju doživel to, čemur pravimo zlomljeno srce, toda ali lahko nekdo umre zaradi čustveno stresnega dogodka, kot je smrt ljubljene osebe?

Pixabay
srce

Očitno je to mogoče. Dejansko je ta sindrom prepoznano zdravstveno stanje, ki je znano tudi kot kardiomiopatija, ki vključuje stres.
To stanje so prvič ugotovili na Japonskem, kjer je znan kot sindrom takotsubo, in prizadene ljudi, ki prej niso imeli srčnih bolezni ali težav.
Stanje lahko povzroči vsak močno stresen dogodek ali čustveni pretresi, kot so smrt ali bolezen nekoga, ki vam je blizu, ločitev, nenadna izguba službe ali kakšen drug večji življenjski preobrat.

profimedia
Debbie Reynolds in Carrie Fisher

PODOBEN INFARKTU

Glede na primer iz nedavnega veliko ljudi verjame, da je igralka Debbie Reynolds zaradi takega sindroma decembra 2016 umrla, le dan potem ko je umrla tudi njena ljubljena hči Carrie Fisher. Na srečo pa sindrom zlomljenega srca običajno ni usoden.

Simptomi zlomljenega srčnega sindroma so pravzaprav podobni znakom srčnega infarkta, vendar jih blokirane arterije ne povzročajo. Namesto tega mislimo, da stanje povzroči nalet stresnih hormonov, ki vključuje adrenalin in kortizol, ki zožita arterije, pa tudi začasno omejita pretok krvi v srce. To lahko privede tudi do neenakomernega srčnega utripa in nenadne smrti, vendar v redkih primerih.

pixabay
Zlomljeno srce

POVEZAVA
Kakšen pa je odnos sindroma zlomljenega srca z našim duševnim zdravjem?
Naša čustva vplivajo na telo in zdravje, tako da med fizičnim in duševnim zdravjem ni stroge razmejitve. Ko pozorno pogledamo osebo, ki trpi, znakov in simptomov ne moremo deliti na ene ali druge, vsi so bolezenski.
Medicinske diagnoze so seveda nujne in služijo svojemu namenu, a se moramo zavedati medsebojne povezanosti vseh svojih simptomov – pogledati na človeka kot na celoto.
Raziskovalci so tako z uporabo genomskega zaporedja ugotovili genetske dejavnike tveganja, ki so dejansko povezani s sindromom zlomljenega srca. Za identifikacijo genov so uporabljali tudi kamere z visoko ločljivostjo in super računalnike. Ko so potegnili črto, so kot dejstvo navedli, da imajo tako naši možgani kot srce in geni – vsak od njih pomembno vlogo pri razvoju sindroma zlomljenega srca. Čeprav v svojem življenju ne moremo nadzorovati stresnih dogodkov, lahko dejansko delamo na tem, kar zmoremo.
In kaj nam svetujejo? Tehnike za obvladovanje stresa, saj so koristne pri soočanju z vsemi izzivi v našem življenju, torej tudi pri morebitni ogroženosti, da se nam zlomi srce.