Astro

Bolj smo hvaležni, več pritegnemo

Anja
28. 5. 2018, 15.15
Deli članek:

V spletnem vzorcu več kot 5000 odraslih je bila hvaležnost ena od petih značajskih lastnosti, ki je bila konsistentno povezana z zadovoljstvom v življenju. Ponujamo vam vaje, kako si lahko pri tem pomagate.

dk

   V resnici je izražanje hvaležnosti za nekaj ali nekoga, naj si bo pisno ali ustno, eden najpreprostejših in hkrati najučinkovitejših načinov, kako si lahko povečamo svojo srečo. S tem se ukvarja eden od odlomkov v knižici Enačba za srečo, priročnika za samopomoč, katerega namen je pomagati nam do srečnejšega življenja.

    Vsak odlomek opisuje enega od stotih dejavnikov, za katere je bilo dokazano, da lahko koristijo ali škodujejo naši sreči.  Poleg tega v knjižici najdete tudi konkretne številčne vrednosti za posamezne dejavnike sreče. S seštevanjem in odštevanjem  tako lahko ocenite svojo srečo in dobljeni rezultat primerjate z drugimi.  

    Odlomek naslovljen s Hvaležnost nam zagotavlja, da če se bomo navadili redno izražati svojo hvaležnost, bomo svojo srečo lahko izboljšali za 5% (pri izračunu ocene naše sreče si bomo lahko pripisali 5 točk).

    Verjetno se spomnite, da ste se kot otrok morali kar naprej zahvaljevati: za rojstnodnevna ali božična darila, za ponujen piškot, za obisk ... Kaj pa se je zgodilo, ko smo postali starejši? Odrasli se običajno ne zahvaljujejo več tako pogosto, če sploh. Vendar ne nujno zato, ker ne bi bili hvaležni za vse, česar smo v življenju deležni, ampak največkrat zato, ker na to niti ne pomislimo.

Veliko empiričnih dokazov potrjuje, da so ljudje z nagnjenjem k izražanju hvaležnosti bolj veseli, pozorni, odločni, optimistični, pripravljeni pomagat, polni energije ter bolj kažejo zanimanje in navdušenje od tistih, pri katerih je to nagnjenje manj izraženo.

Ne samo, da so hvaležni ljudje dokazano manj depresivni, tesnobni, osamljeni, zavistni in materialistični, temveč se je v spletnem vzorcu več kot 5000 odraslih, hvaležnost izkazala tudi za eno od petih značajskih lastnosti, ki je bila konsistentno povezana z zadovoljstvom v življenju. Tukaj se poraja še drugo zanimivo vprašanje.  Ko se nekomu zahvalimo, ali hvaležnost tudi resnično občutimo, ali je zahvala samo stvar navade in neka vljudnostna fraza? Dobra novica je, da raziskave kažejo, da vsakodnevne vaje v hvaležnosti, lahko opazno izboljšajo vaše počutje že v nekaj tednih.
  Avtorice Enačbe za srečo ponujajo dve nalogi, kako lahko  treniramo izražanje hvaležnosti:

  • Napišite zahvalno pismo. Pomislite na nekoga, ki je bil do vas prijazen ali vam je kakorkoli pomagal in ki se mu niste nikoli zahvalili - to je lahko kateri od staršev, prijateljev, znancev ali učiteljev. Napišite pismo, v katerem opišete, kajso za vas naredili in kakšen učinek je to imelo na vas.
  • Na koncu vsakega dneva si zapišite tri stvari, ki so se vam dobro iztekle. Pri tem ni pomembno, ali so to pomembni ali povsem običajni dogodki. Pri vsaki stvari pomislite, zakaj se vam je posrečila. Te dogodke lahko zaupate svojemu partnerju. 

Povzeto po knjižici Enačba za srečo, založbe Didakta