Intervjuji

Andrej Hofer: Ob petkovih večerih nadaljujemo tradicijo oddaje V petek zvečer

A. M.
7. 3. 2024, 08.00
Posodobljeno: 12. 3. 2024, 15.40
Deli članek:

Koncept nove oddaje Glasbeni pozdrav bo vsebinsko in izvedbeno vendarle drugačen!

Monika Jerič / RTV Slovenija.
Oddaja Glasbeni pozdrav, ki jo bo vodil Andrej Hofer, ohranja klasične elemente narodno-zanavne glasbe, ki jih s sodobno televizijsko produkcijo oblikuje v sproščen petkov večer.

Po številnih ugibanjih, kaj bo ponudila nacionalna televizija ob petkih zvečer, se vendarle izrezuje podoba tega večera. Med gledalce namreč 15. marca prihaja nova oddaja Glasbeni pozdrav, v kateri bodo v ospredje postavili ustvarjalce narodnozabavne glasbe, pevce, pevke, skupine, avtorje ter izvajalce, ki oblikujejo svet domače glasbe ter ga s svojo popularnostjo in prepoznavnostjo bogatijo. Oddajo bo vodil Andrej Hofer, ki nam je pred pričetkom predvajanja predstavil ozadje Glasbenega pozdrava, ki ga bomo kaj kmalu spremljali na nacionalni televiziji.

Kakšen je koncept nove narodnozabavne oddaje, ki prihaja na TV Slovenija 1?
Glasba je unikat, je ena, in to dobra! Ob petkovih večerih nadaljujemo tradicijo oddaje V petek zvečer (v nadaljevanju VPZ), čeprav je koncept vsebinsko in izvedbeno povsem drugačen. Glasbeniki tokrat, žal, ne bodo peli v živo, po čemer je bil VPZ znan in drugačen od sorodnih oddaj, a to ne pomeni, da bodo interpretacije slabe ali povprečne. Vmes bosta tudi dve zabavni igri za glavna protagonista, odprli bomo bogat arhiv TV dokumentacije naše hiše in spoznali tudi osebo, ki bo Andreju delala družbo, vsak petek zvečer.

Kateri bodo ključni elementi Glasbenega pozdrava?
V ospredje postavljamo narodnozabavne ritme, a se ves čas družimo tudi z zabavnimi, šlagerji, popevkami in ljudskimi zgodbami. Gostil bom predstavnike mlajše in starejše generacije, ki bodo dokazali, da v muziki mladi in starejši »pašejo« skupaj, da se trendi sicer spreminjajo, da je prav takó, in da ob tem še vedno ohranjamo kakovost vsebin. Zabavno bo, nostalgično, smešno, čustveno, prijetno. Pravi uvod v vikend. Petkov klepet ob slovenski glasbi. Samo slovenski. Je naša, izvirna, in nanjo sem ponosen.

Kako se nova oddaja razlikuje od preteklih narodnozabavnih vsebin?
Osrednje prizorišče je Studio 2 TV Slovenija, ki ponuja domač ambient vsem, ki prihajajo na obisk, da z nami soustvarijo Glasbeni pozdrav. Brez glasbenikov, avtorjev, interpretov ni programa, zato vse, ki bodo sedeli na mojem kavču, cenim, spoštujem in se jih zelo veselim, ker se poznamo že leta. Oddaja je dolga eno uro, v njej bo šest glasbenih točk, dve igrici, trikrat pa se bo v preddverju studia in ob meni pojavila oseba, ki jo razkrijem kmalu. Nad njo ne bom najbolj navdušen. (smeh)

Kaj pa nastopajoči? Saj veste, kaj govorijo, da v goste prihajajo vedno eni in isti ...
Tisti eni in isti so tudi zelo dobri in unikatni, predvsem pa plodni. V vsaki oddaji bo sestav, ki ga pri nas še ni bilo, priložnost dajemo mladim, neuveljavljenim. Pišite nam na glasbenipozdrav@rtvslo.si. V studio pride tudi občinstvo, nasmejano, vseh generacij. Ste za ples? Se smejete eno uro v kosu? Dobrodošli. Na e-naslov sporočite svoja ime in priimek ter mobilno telefonsko številko, poklicali vas bomo nazaj in povabili na rtv-zabavo.

Kakšno glasbeno paleto lahko torej pričakujemo v oddaji?
Narodnozabavno, zabavno, pop, ljudsko, zimzelene pesmi, skladbe, ki so večne in poznane širokemu avditoriju, vse so slovenske, izvirajo iz naše države in so plod uspešnih avtorjev vseh glasbenih zvrsti.

Monika Jerič / RTV Slovenija.
»Copy – paste« zame ne obstaja, pravi Andrej.

V oddaji bo tudi nekaj nostalgije. Kaj pa vi in nostalgija? Se radi vračate v preteklost ali ste človek sedanjosti oziroma prihodnosti?
Nostalgija je spomin, ki ga živim tudi zdaj. Kar je minilo, je preteklost. To, kar je zdaj, je sedanjost, to je bistveno. Kaj bo jutri, ne vem, ker ne gledam v prihodnost.

Bo morda oddaja združevala tradicionalne in sodobne elemente narodnozabavne glasbe?
Tudi, ker táko simbiozo glasba današnjega časa omogoča in ker vse to že leta slišimo in vidimo na različnih odrih po državi.

Kako pomembna je ohranitev kulturne dediščine skozi take medijske vsebine?
Če ne bomo peli in igrali slovensko, bomo ves čas na prepihu identitete. Naloga javnega servisa in medija, kot je RTV Slovenija, je, da na to opozori in vsebine slovenske kulturno-glasbene dediščine podpre, jim da priložnost, da gredo med ljudi, in jih na tak način ohrani in zabeleži za zgodovino.

Kako boste privabili tako mlajšo kot starejšo publiko h gledanju oddaje?
Klasično gledanje televizije je mimo, samo še naše mame, očetje, babice in dedki sedejo v petek zvečer pred televizijski sprejemnik. Skoraj vsi že imamo ogled z zamikom, poznejši ali odloženi ogled, ogled na zahtevo. Mlajši so se preselili na YouTube, družbene medije, spletne platforme in aplikacije. Glasbeni pozdrav bo tam prisoten na www.facebook/glasbenipozdrav.

Boste kdaj zaplesali, saj veste, polke vabijo na ples ...?!
Nujno. Brez tega ne bo šlo. Plesala bo tudi publika.

Se bo oddaja prilagajala tudi sodobnim smernicam?
Spremljanje (smernic in) dogajanja po Sloveniji (tudi tistega Slovencev po svetu) je moja naloga, saj sem »odgovorni« urednik petkove večerne oddaje Glasbeni pozdrav, kolegice Ane Benkovič, ki je urednica oddaje, in vseh, ki z nama ustvarjajo v ožjem kreativnem timu.

Kako pa kaže s festivalom Slovenska polka in valček?
Po 25 letih festivala ni v Produkcijsko-planskem načrtu RTV Slovenija za leto 2024.

Nisva se dotaknila domače narodnozabavne glasbe, ki ji radi prisluhnete …
Pozoren sem na dobra in življenjska besedila. Na čustva, ki spremljajo izvedbo polke ali valčka. Pesem me mora v 30 sekundah osvojiti, premakniti, zanimati, da ji prisluhnem. Kitica, kitica in refren. Akcija. Velik poudarek pri izbiri tega, kaj bom poslušal in uvrstil v oddajo, imajo dobri aranžmaji, novi pristopi, kreativnost avtorjev. »Copy-paste« zame ne obstaja.

Za konec še Pesem Evrovizije. 7., 9. in 11. maja vas čaka tradicionalno komentiranje, vaše šestnajsto leto. Saj veste, »narodnozabavni rock« ... (smeh)
Hja, leta 2010 se z ansamblom Žlindra in Kalamari ni najbolje izšlo. A to je le prijeten spomin na Oslo, kjer smo sodelovali. Zdaj smo v letu 2024, čaka nas abraham skupine ABBA. Pa nove pesmi. Pa nove provokacije. Pa gola koža. Pa zvezdnik zelenic Zlatan Ibrahimović, ki na Švedskem živi (sklepam, da še). Pravo nogometno svetovno prvenstvo v evrovizijski glasbi, kjer je žoga še vedno okrogla. Zmaga zgolj eden. To bo sveži veter iz Malmöja. Moja RTV barka je pripravljena, da zapluje v evrovizijski ocean. Se slišimo z novimi hoferizmi. (smeh)

Alesh Maatko
Andreja Hoferja (na sliki na Evroviziji leta 2012 v Bakuju) čaka letos že tradicionalno komentiranje Pesmi Evrovizije.