Intervjuji

Neisha: Slovo ni vedno samo žalostno, lahko tudi osvobaja!

Nejc Simšič
1. 5. 2024, 12.30
Posodobljeno: 1. 5. 2024, 12.33
Deli članek:

Priljubljena glasbenica, avtorica, pianistka in skladateljica Neisha se je več kot očitno prebudila iz zimskega spanja, ko si je za nekaj tednov privoščila daljši odmor, in ta teden v svet in na radijske postaje poslala nov singel z naslovom Slovo, za katerega je posnela tudi atraktiven videospot.

STARR Design
Neisha za naslovko STOP

Kako je bilo na snemanju, kaj predstavlja pesem in kakšne načrte ima te dni, nam je zaupala v pogovoru med obiskom njenega glasbenega studia.

Pomlad je že zdavnaj prišla in z njo tudi zelo visoke temperature, nato spet sneg … ampak ste pa tudi vi zdaj čisto prerojeni, lahko tako rečemo?
Sama sem se v februarju popolnoma izklopila, ker sem imela poseg na dihalih, okrevanje je pač trajalo malo dlje, vendar je počitek dobro del. To so bile take 'male počitnice za moja ušesa'. Spočila sem jih, kot tudi prste in glasilke, zdaj pa že s polno paro naprej. S koncerti, nastopi in tudi s svojo Malo šolo rokenrola in s studijskimi storitvami. Inspiracijo namreč ponavadi dobim takrat, ko se izklopim od vsega. Še rajši bi odšla v tujino, na kakšno potovanje, ker ko zamenjam državo in kulturo, se mi tudi vklopi inspiracija. Ko mi poje srce, potem zapojem še jaz.

In zdaj pojete svoj novi singel z naslovom Slovo. Po naslovu sodeč gre za balado, imam prav?
Tako je, ampak čeprav bi lahko po naslovu sodili, da je žalostinka, je v resnici taka balada, ki pomirja, osvobaja, razbremenjuje in lajša bolečino, seveda, da ima otožen prizvok, ampak če se posvetite sporočilu besedila, boste takoj razumeli, o čem govorim. Se pa nikakor nisem ozirala ne na formo ne na minutažo komada, saj imam rada dolge solistične parte, na saksofonu pa se mi je tokrat v pesmi pridružil odlični Gregor Kozar. Navdih za pesem pa je v celoti bila že od začetka poezija Jerneja Dirnbeka - Dimeka, dopisala sem svoje vrstice, prepletla verze z melodijo, šla v studio in jo ovekovečila na plošči Dvigam jadra.

Če pokomentirava naslov, za kakšno slovo gre? Od česa se poslavljate?
Enkrat se bom z veseljem tudi od trenutnega agregatnega stanja in učilnice po imenu Zemlja, v trenutnem življenju pa že mislim, da so bili zadnji časi dovolj napeti, s sončevim mrkom na čelu, in so delali čistko na vseh nivojih. Kdaj bi najraje 'odrezala' vse na meni in v meni, kar mi je v napoto in mi ne služi, tako je tudi z odnosi na vseh nivojih. Pa če sem iskrena, vse gre v tej smeri in intenzivno delam na sebi.

STARR Design
Neisha

V začetku tedna ste predstavili tako pesem kot tudi zelo atraktiven videospot. Če se ne motim, ste snemali v Velenju, ob jezeru?
Ambient, ki ga je ponudilo prizorišče Vista na Velenjskem jezeru, je bil izbran apriori zato, ker smo lahko tja na konec pomola postavili lep bel koncertni klavir. Bližina vode, krasen dan, čudovite plesalke in krasna ekipa, s katero sem ustvarjala, so res prispevali točno tako kreativno in podporno energijo, kot sem jo želela. In glede na to, da se v videospotu tokrat oglašam z 'onega' sveta, je bilo treba dobro razmisliti, kako hočem, da pesem vizualno izpade. Po visokoletečih idejah o scenariju sem se vseeno odločila za ‘performance’ spot, kjer se moja svetla in temna stran prepletata, kot da bi bila v nebesih in peklu naenkrat, povsod pač. Saj tudi duše so povsod, ko zapustijo fizična telesa.

V videospotu ste se preoblekli dvakrat – najprej v vašo svetlo in nato še v temno plat?
Jaz uživam v vseh prelevitvah, še moja duša je transformer, zato sem vedno za razne preobrazbe. V belem sem neke vrste duhovno in spiritualno bitje, klanjam se soncu in pošiljam žarke ljudem. V drugem stajlingu pa imam, ne bom rekla, da ravno neko demonsko opravo, je pa definitivno temna sila, ki kontrira svetli opravi, svetli sili, vsaka ima svojo moč in druga brez druge ne bi obstajali. Obe sta potrebni na tem svetu, samo to temno moramo imeti na povodcu pred vrati. Glede na to, kake sile poganjajo ta svet, je pa ravno obratno. Sicer pa v videospotu same zgodbe oziroma nekega sosledja niti v scenariju ni, je le sosledje gibov, temnih in svetlih kadrov ter performans. Gre bolj za impresijo in koreografijo tam, kjer je. Izhajamo iz fotografije, estetike in razpoloženja, ki ga pričarata glasba in lokacija. Prav vznesenost se je čutila v zraku. Nekaj svetega, kot je tudi ta pesem nekaj posebnega. Čudovit doprinos je bil s strani plesalke plesne šole M dance, svoje je pridodal režiser Marko Golubović (MAAG production).

Nam zaupate kakšno zabavno anekdoto s snemanja?
Hja, mene je okoli velike noči tako vžgal lumbago (bolečina v spodnjem delu križa), da sem komaj hodila in sem bila na visoki dozi protibolečinskih in protivnetnih zdravil, pa še vsa sem bila zatečena … Hvala bogu meni ni bilo treba plesati in biti preveč gibčna, tako da sem jo še dobro odnesla. (smeh) No, v večernih urah je pa še snemalec razbil dron, ker je pozabil, da je zgradba za njim, in je prišlo do trka. Ni kaj, noč ima svojo moč. (smeh) Na srečo smo imeli do takrat večino že posnetega. Omenim pa lahko tudi, da se je bela obleka, ki jo nosim v spotu, do konca sešila šele urico pred začetkom snemanja … Joj, meni res ni dolgčas v življenju.

STARR Design
Neisha predstavlja nov singel z naslovom Slovo.

Še vedno ste tudi videti fenomenalno! Že dobri dve leti imate izklesano postavo, kar so, roko na srce, opazili vsi. Kaj je razlog za to transformacijo?
Posvečenost disciplini. Predvsem sem si pa končno uredila hormonsko sliko, glikemijo, izboljšala regeneracijo med spanjem in si natrpala urnik s treningi. Brez nič ni nič. Dobro počutje res ni samoumevno. Zame je fizična aktivnost esencialna. In močne skeletne mišice. S športom in vzdrževanjem moči tudi balansiram svojo psiho. Pomagam si pa tudi z raznimi prehranskimi dodatki. Vzdržujem kilažo, pustimo tiste tri kile gor ali pa dol, ki pridejo v paketu s praznovanji, ampak generalno sem pa našla ključ do ravnovesja.

Glede na vaš urnik, kako vam uspe najti ravnotežje med glasbeno kariero in učenjem glasbe ter časom zase?
Če ti v dnevu zmanjkuje časa, vstani bolj zgodaj. Kar se tiče športa in obiskov tretmajev, so to sestanki same s seboj in v dobro počutje veliko vlagam. Konec koncev prodajam razpoloženje. Ni ravno samoumevno biti venomer dobre volje in na visokih obratih z urnikom, natrpanim s snemanji in koncerti. Tudi počitek načrtujem in vsako obliko sprostitve. Vse mora biti v ravnovesju.

Si boste morda privoščili tudi kakšen oddih za prihajajoče prvomajske praznike?
Ja, že odštevam do nekajdnevnega pobega na Lošinj, potem pa nazaj domov, ker me čakajo obveznosti v moji Mali šoli rokenrola, pa koncerti in nastopi. In ker naslednje leto praznujem 20. obletnico izida prve plošče, je treba že zdaj zavihati rokave, že kujem načrte, pripraviti moram vendar nekaj slovesnega na eminentnem odru z veliko glasbeniki. Uf, dogajalo bo …