Intervjuji

Pop Design: Z novim pevcem je zavel nov veter

Teja Pelko
27. 4. 2024, 08.00
Deli članek:

Maj se enakovredno kosa s starimi mački

Denis Čotar
Skupina Pop Design deluje že od leta 1985, vendar so se njeni člani večkrat zamenjali.

Skupina Pop Design, ki bo naslednje leto obeležila že 40-letnico obstoja, se je nedavno okrepila z novim pevcem Majem Vrhovcem, ki je vanjo prinesel svežino in mladosten zagon. Za njimi je že tudi prva skladba Sol na rano, pri kateri je Maj sodeloval tudi kot avtor. Kako je novega člana sprejelo občinstvo, kako so se fantje ujeli med seboj in kakšni so njihovi načrti za naprej, sta nam razkrila vodja skupine Martin Erjavec in Maj.

Martin, kje ste našli Maja?
Martin: Maj je bil in je seveda še zelo aktiven na družbenih omrežjih, kjer je objavljal svoje pevske posnetke. Tako smo ga opazili in Tone Košmrlj ga je takoj poklical ter mu zastavil tri vprašanja: ali pozna skupino Pop Design, ali pozna kakšno pesem Pop Designa in ali bi pel pri Pop Designu? Tako se je začela zgodba.

S čim vas je prepričal?
Martin: Maj nas je prepričal s svojo energijo, preprostostjo in pa seveda vokalom. Lahko rečem, da smo se že na prvem srečanju počutili, kot bi bili stari prijatelji.

Maj, ste imeli kaj treme stopiti v tako velike čevlje?
Maj: Nekaj treme je na začetku seveda bilo, ampak je izginjala iz nastopa v nastop.

Denis Čotar
Skupina je zahvaljujoč Maju spet zelo aktivna in ponovno združena v studiu, kje se že pripravlja nova skladba.

Kako dobro pa ste že prej poznali skupino in njihove pesmi? Ste se jih morali veliko naučiti?
Maj: Pop Design je bil od nekdaj moj najljubši slovenski bend. Veliko pesmi sem poznal že od prej, nekaj sem se jih pa vseeno moral še naučiti oziroma obnoviti znanje. Mislim, da sem od prve vaje do prvega nastopa imel dva tedna časa, da sem utrdil okoli 40 besedil.

Kako pa ste se ujeli s fanti?
Maj: S fanti smo se kljub razliki v letih odlično ujeli. Zdi se, kot da se že od nekdaj poznamo. Dobro se ujamemo tako na odru kot tudi za njim. Zelo dobro smo se ujeli tudi na področju ustvarjanja in pisanja novih pesmi. Oni imajo ogromno izkušenj, jaz pa mladostno energijo, kar se je izkazalo za odlično kombinacijo.

Se razlika v letih vseeno kje pozna?
Martin: Upam, da ne bom zvenel kot nekdo, ki se rad hvali ali ne prizna let, vendar lahko trdim, da se razlike v letih enostavno ne pozna. Na nastopih smo vajeni energičnega dogajanja in Maj se je s svojo naravno energijo lepo vklopil med nas in nas tudi podžgal, da smo na odru tudi mi zopet v svoji najboljši izdaji. Kot sem že enkrat izjavil, bi se razlika v letih mogoče poznala, če bi šli skupaj na kak žur. To bi bilo približno tako, da bi, ko bi se mi že odpravljali domov spat, Maj najbrž šele prišel žurat, tako da bi se srečali ravno med vrati.

Maj, kako pa vas je sprejelo občinstvo?
Maj: Zdi se mi, da zelo dobro. Na začetku me je bilo najbolj strah prav tega, kakšen bo odziv publike, saj sem stopil v velike čevlje prejšnjih legendarnih pevcev. Naša naloga je, da pesmi Pop Designa predstavimo korektno, in glede na odzive na nastopih se zdi, da me je publika vzela za svojega.

Denis Čotar
Maj je v skupini predvsem glavni pevec, ima pa tudi glasbeno izobrazbo: zaključil je pet let klavirja in pet let kitare, pozna pa tudi osnove igranja na bobne in je samouk na flavti. Študira glasbeno produkcijo, doma ima tudi studio.

Kakšen pa je odziv oboževalk?
Maj: Instagram je poln sporočil.

Za vami je že tudi prvi singel Sol na rano. Kako je občinstvo sprejelo tega?
Martin: Skladba je požela zelo veliko pohvalnih sporočil različnih poslušalcev, predvsem pa jo je naša publika sprejela zelo pozitivno, kar nam je še posebej v čast, saj je s tem poplačan ves trud, ki smo ga vložili v ta projekt.

Maj, pri pesmi ste sodelovali tudi kot avtor. Kakšni občutki so vas prevevali ob tem?
Maj: Pesem je nastala spontano, težko rečem, kakšni so bili pri tem občutki. Osnovo sem imel narejeno v nekaj minutah in sem jo predstavil bendu, potem pa smo skupaj naredili aranžma in začeli snemati. Sem pa zelo hvaležen fantom, da so mi zaupali snemanje našega prvega skupnega izdelka.
Martin: Pop Design se drži svoje zgodbe in ima v delovanju vseskozi svojo rdečo nit, ki je ne spreminjamo, jo pa nadgrajujemo z določenim prilagajanjem času. Vsak pevec prinese neko svojo zgodbo in s tem oblikuje skupino, vendar je skupina Pop Design kot blagovna znamka večja od članov in se ji na koncu mi prilagajamo.

Lahko v kratkem pričakujemo še kakšne nove pesmi, vam je Maj dal nov elan tudi glede tega?
Martin: Skupina Pop Design je zelo aktivna in ponovno združena v studiu, kje se že pripravlja nova skladba. Prepričani smo, da bo tudi ta lepo sprejeta pri občinstvu.

Se obeta tudi kakšen nov album?
Martin: Albuma sicer ne snemamo, ko se bo nabralo dovolj kvalitetnega materiala, bomo pa zagotovo šli v ta projekt.

Kakšni so še vaši načrti za naprej?
Martin: Naslednje leto Pop Design praznuje okroglo obletnico in za ta namen pripravljamo res velik koncert, vendar je o podrobnostih še malo prezgodaj govoriti. Bo pa to spektakel, s katerim se bomo poklonili našim največjim privržencem, ki nas spremljajo že ves čas in nas bodrijo, da še vedno delamo to, kar delamo najraje: zabavamo ljudi in jih osrečujemo. Za to poslanstvo se počutimo zelo privilegirane.