Intervjuji

Fehtarji pripravljajo nov spektakel v objemu gora

Teja Pelko
24. 4. 2024, 07.00
Deli članek:

S harmoniko navdušili tudi Luko Dončića

last izvajalcev
Fehtarji so presrečni, da se obiskovalci v takem številu vračajo na njihove nastope, da sprejemajo vse njihove malo odpičene ideje o koncertih in jih pri tem podpirajo.

Fehtarji podirajo rekord za rekordom, njihov podeželski rock 'n' roll pa bo 25. maja znova odmeval tudi v gorah. Takrat namreč Samo Kališnik, Blaž Jenkole, Domen Kovač in Matic Plevel pripravljajo že 2. Gojzar tanc, na katerem bodo predstavili tudi svoj novi album. Za ogrevanje nanj pa so v torek predstavili novi singel Zan'ga dej in videospot zanj, v katerem nastopata tudi Denis Avdić in Lara Tošić. O tem in še marsičem drugem smo se pogovarjali z Maticem.

Vaš novi singel nosi naslov Zan'ga dej. Kateri med vami najraje in kateri najmanj rad da za enega?
Za Gorenjce naj bi veljal pregovor, da smo škrti, ampak vam garantiramo, da Fehtarji res nimamo problema plačati runde, sploh ko smo v dobri družbi in ob dobri slovenski glasbi.

Katero pijačo pa si vi najpogosteje naročite?
Pri Fehtarjih se točno ve, katera je naša pijača, in za vse štiri je to brez dvoma pivo.

Kar nekaj pijače je preteklo tudi v videospotu za pesem, v katerem nastopata tudi Denis Avdić in Lara Tošić. Kako sta se izkazala?
Fehtarji smo pripravnico Laro peljali s sabo v Dallas in tam smo ugotovili, da je res prijetna punca, ki nikoli ne komplicira, se prilagodi situaciji, ne išče problemov in se zna vklopiti v družbo. Lara res k vsaki stvari, tudi če je ta malo neumna oziroma je traparija, pristopi z veliko mero pozitivne energije in tudi v našem novem videospotu odigra eno izmed vlog. Tako, kot smo bili ob njeni »ugrabitvi« iz studia Radia 1 dogovorjeni z Denisom. Lara se nam je v videospotu pridružila ob šanku, ker je spot Zan'ga dej seveda posnet ob njem, kaj točno je počela, pa si oglejte sami. Lari pa smo pripravili še eno presenečenje, saj do dneva premiere videospota ni vedela, da bo v njem nastopil tudi Denis. Ker seveda, kljub naslovu nove pesmi, Fehtarji spodbujamo odgovorno pitje, nas ob koncu v gostilno pride iskat taksist. Ko se je delal scenarij, smo si ves čas želeli, da bi to vlogo odigral kakšen znan Slovenec. In potem smo se spomnili na Denisa ter na presenečenje za Laro. Denis se je zelo hitro odzval vabilu in na snemanju je stekla dobra energija. Zaupal nam je nekaj prigod iz svojega voditeljskega sveta, povedal nam je tudi, da zelo rad spremlja nogometne tekme, spomnil pa se je tudi časov, ko je bil še policist. Slednjega pa je odigral naš prijatelj Miha Šink, ki se je v vlogo tako vživel, da je po koncu snemanja v šali z loparčkom pomahal mimoidočemu ter ga prosil za prometno in vozniško. Bil je tako prepričljiv, da gospod, ki ga je ustavil, ni vedel, da snemamo videospot, in je mislil, da so ga ustavili pravi policisti. Lahko si predstavljate, da smo se na ta račun res ogromno presmejali.

Žan Zajc
Fehtarji z Luko Dončićem v Dallasu

Za veliko dobre volje boste zagotovo poskrbeli tudi na vašem 2. Gojzar tancu 25. maja v Alpski Areni. Kaj pripravljate tokrat?
Drugi Gojzar tanc je naš najpomembnejši projekt v letošnjem letu. Prvi namen je, da se bomo imeli lepo ob dobri glasbi v objemu slovenskih gora. In kot že ime pove, je ta koncert poseben že zaradi tega, ker morajo obiskovalci priti v pohodnih čevljih ali gojzarjih, da dobimo pristno hribovsko vzdušje. Letošnji bo še toliko bolj poseben predvsem zaradi lokacije, ker se bo odvil na čudoviti razgledni planoti nad Preddvorom. Ko prideš tja, ti res zaigra srce: na desni strani vidiš Krvavec, pred sabo Storžič, na levo Triglav ... To je lokacija, ki te nabije s slovenskim ponosom, z romantiko in z dobro energijo. Drugi namen koncerta pa je promocija našega novega albuma, ki bo izšel aprila. Na koncertu bomo premierno v živo zaigrali in obiskovalcem predstavili nove komade z njega. Na albumu bo 12 pesmi – Schatzija že poznate, ob tem pa bodo tri priredbe v fehtarskem stilu in kar osem novih avtorskih pesmi, pod katere se v večini podpisujeta Fehtarja Samo in Blaž, naša dobra prijatelja Matjaž Vlašič in Alen Klepčar ter še nekaj drugih avtorjev, ki so poskrbeli predvsem za nekaj besedil. Pripravljamo nekaj pravega podeželskega rock 'n' rola: kombinacijo harmonike, električne kitare in trobil, kot ste pri nas navajeni. Na albumu bosta tudi dva izjemna valčka, enega je napisal naš Samo, drugega pa Matjaž Vlašič, ter dva dueta, ki nista ne valček in ne polka. Enega smo posneli s Sašo Lešnjek, drugega pa z eno izmed najbolj prepoznavnih slovenskih pevk, več pa naj za zdaj ostane skrivnost. Upamo, da bodo poslušalcem pesmi všeč, da smo zaigrali na prave note, napisali prave stihe in naredili to, kar od nas pričakujejo. In še zadnja posebnost Gojzar tanca: to bo res pravo doživetje. Pred alpskim spektaklom, ki ga pripravljamo, bo triurno ogrevanje in za zdaj lahko napovemo, da bo na njem igrala tudi skupina Vzrock, ostale bomo pa seveda še razkrili. Po ogrevanju pa na oder prihajamo Fehtarji, ki bomo odigrali na eni strani naše pesmi, stare in nove, ter na drugi strani pesmi, ki se pojejo v hribih, ki opevajo Gorenjsko itd. To bo torej spektakel, na katerem ne bodo manjkali glasbeni gostje, svetlobni in drugi efekti, razširjena glasbena zasedba in seveda ponovno odpičen prihod na oder, ki bo tokrat še toliko bolj poseben.

S harmoniko ste sicer razvneli že tudi Zrće, Dallas, Stožice in Gospodarsko razstavišče. Kaj ali koga si z njo še želite osvojiti?
Res je, bili smo v Zrćah, bili smo v Stožicah, v katere spet prihajamo junija skupaj s slovensko košarkarsko reprezentanco, za nami sta razprodana koncerta na Gospodarskem razstavišču, na Kongresnem trgu in še marsikaj lepega se nam je zgodilo. Kaj si želimo še osvojiti? Pravzaprav se Fehtarji popolnoma prepuščamo naključju. Že naš nastanek ni bil pogojen s tem, da bi se dobili in dogovorili, sedaj pa bomo mi igrali. Začelo se je spontano, z druženjem, z našo glasbo in s tem, da drug ob drugem res uživamo. In vse te stvari: Kongresni trg, Dallas, Zrće ... so se zgodile spontano. Trenutno smo osredotočeni na Gojzar tanc, saj ga želimo izpeljati na čim višjem nivoju, da se bodo obiskovalci tega alpskega spektakla še dolgo spominjali in da se nove skladbe čim bolj zasidrajo v srca poslušalcev. Imamo sicer že nekaj planov za naprej, za to, kam, kdaj in kako nas bo pot peljala, pa predlagamo, da nas spremljate na družbenih omrežjih, saj vse objavimo in povemo pravi čas, ker pohvalimo se pa kar radi (smeh).

Omenili ste Dallas. Kako je bilo spoznati in igrati Luki Dončiću, kako je sploh prišlo do tega?
Iz čistega heca se je rodila velika želja, in sicer, da bi Luki Dončiću v živo odigrali Zetorja v Dallasu, saj je to tudi njegova »hype« pesem v aktualni sezoni. Res smo veseli, da nam je med drugim tudi naša glasba omogočila to izkušnjo, in veselimo se vsega, kar nam bo še. Z Luko smo bili skupaj sicer samo nekaj minut, ki pa so bile res nepozabne. Za nas se je zelo lepo potrudil in nam omogočil vrhunsko doživetje tekme; v dvorani so v času ogrevanja zaigrali tudi Schaztija. Tisti večer je Luka staknil lažjo poškodbo mišice, pa si je ne glede na vse, preden so odhiteli naprej na tekmo v Oklahomo, vzel čas za nas, se z nami fotografiral, podelil avtograme, podpisal pa nam je tudi našo unikatno harmoniko, ki jo je naš Blaž dal narediti s posebnim mehom, na katerem je logotip Dallas Mavericksov. Najprej je bil namen, da bo ta harmonika za na teren, ker jo je podpisal Luka, pa se je Blaž odločil, da gre v posebno vitrino in bo za večno ostala dragocen spomin. Luka nam je ob tem, ko si jo je nadel na ramena, rekel tudi, da se bo enkrat, ko zaključi svojo kariero v Ameriki, naučil igrati nanjo. Za nas je to res ogromen in nepozaben spomin, ki ga bomo skrbno čuvali, želimo pa si, da bi se lahko Luki za to enkrat oddolžili, oziroma da bi ga še kdaj srečali. Res smo ponosni, da Luka v Ameriki vrti slovensko glasbo, pa ne samo nas, tudi druge slovenske izvajalce. To je brez dvoma največja promocija slovenske glasbe v tujini. Vedno, ko se ogreva, jo namreč vrtijo v dvorani in verjetno že marsikdo na račun tega v Dallasu pozna slovensko glasbo, ker jo tolikokrat slišijo na parketu.