Tragedija v Zagrebu

Leopold ob Savi z nožem pokončal Kristino, zdaj se brani z molkom

D.K.
8. 5. 2024, 08.06
Posodobljeno: 8. 5. 2024, 08.11
Deli članek:

47-letni Leopold B. je Kristino K.K. pokončal z nožem, nato pa policistom povedal, da ga je pred tem napadla. Zdaj se brani z molkom.

Sa. R.
Fotografija je simbolična.

Grozljiv umor ob reki Savi, v Blatu v Novem Zagrebu, je pretresel javnost. Še posebej, ker je do tragedije prišlo okoli 19.15 v visoki travi, pet metrov od obale in približno 100 metrov od nabrežja, kjer se ves dan, tudi v mraku, kot je bilo v ponedeljek zvečer, teče na desetine rekreativcev in psov.

V neposredni bližini nabrežja in še nedokončane univerzitetne bolnišnice na Jadranski aveniji v naselju Blato v Novem Zagrebu se je namreč zgodila grozna tragedija. Moški je z nožem napadel žensko in jo pokončal. Osumljenca so takoj prijeli, zdaj pa je znanih tudi nekaj več podrobnosti.

Glavni akter je 47-letni Leopold B., ki je svojo vrstnico Kristino K.K, znano grafično oblikovalko in priljubljeno osebo v soseščini, dobesedno pokončal z nožem. Nesrečnica je umrla na kraju dogodka, sam pa se je odločil poklicati policijo in se prijaviti.

Kot smo že poročali, je ob prihodu policistov vidno razburjen sedel v travi blizu mrtve Kristine in jim poskušal razložiti, da ga je v resnici napadla neizzvana. "Napadla me je, zato sem se branil. Nisem hotel, da se tako konča. Nisem, res nisem," je preiskovalcem večkrat ponovil Leopold, ki bo po poročanju hrvaških medijev kazensko odgovarjal zaradi hudega umora ženske, za kar mu grozi najmanj deset let zapora.

Razmerje se je končalo s strašnim zločinom

Kot danes piše Jutranji list, sta bila Kristina in Leopold v razmerju. Policija pa je sporočila, da čakajo na opravljene vse potrebne izvedenske preglede in obdukcijski zapisnik Inštituta za sodno medicino, nato pa bo tožilstvo podalo kvalifikacijo tega kaznivega dejanja. Kljub prvotnim trditvam, da je bil žrtev napada, se je Leopold med zaslišanjem na policiji, kot poroča omenjen portal, odločil za molk, zato se domneva, da bo zavrnil tudi zagovor pred tožilci.

Vzporedno s kriminalistično preiskavo pa družina, prijatelji in znanci pokojne kar ne morejo verjeti, da njihove Kristine ni več. "Z veliko pozornostjo smo spremljali poročanje medijev o umoru na nabrežju. Podrobnosti, pa tudi imen storilcev in umorjenih ni bilo. Naslednje jutro mi je kolegica iz službe poslala link s tistim člankom, v katerem je bil naslov, da so ženski prerezali vrat, in mi napisala: "A veš, da je to naša Kiki". Bila je čudovita ženska in čudovito je vzgojila otroke, ki si niso zaslužili, da bi na takšen način ostali brez matere, je za Jutarnji povedal prijatelj umorjene. Drugi znanec pa jim je razkril, da je vedel, da se videva "z nekim tipom in da je zaljubljen vanjo".

Umrla na kraju, kjer je bila rada

"O njem mi ni veliko povedala, le v zadnjih nekaj tednih je na vprašanje o njem odgovorila, da ga ima dovolj. Rada je imela Savsko nabrežje in Savo. Pogosto se je sprehajala po poteh ob reki in nam pošiljala slike. Ironično je bila ubita tam, kjer je bila rada v prostem času. Ne vem, ali ji je sledil? Zdi se mi neskladno, da trdi, da je ona prva napadla njega. Pri Kristini ni bilo niti sledu o nasilju," je za portal razkril znanec pokojne.

Ena od sosed pa je pripomnila, da je v noči umora videla policijo pred stavbo. "Pomislila sem, da so morda komu vlomili, a ko so policisti sklonjenih glav izstopili iz avta, sem začutila, da se je zgodilo nekaj veliko hujšega. Navsezadnje lahko rečem le, da si nihče ne bi želel biti v koži Kristininih otrok. Tisti večer so čakali, da se mama vrne, namesto nje pa je prišla policija in jim sesula svet," je dejala.