Odlična ideja

Riževe vode nikakor ne vrzite v smeti!

ud
7. 1. 2017, 11.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Če se riž pogosto znajde na vašem jedilniku, berite dalje. Odslej vode, v kateri ste skuhali riž, ne boste več metali stran.

Profimedia
Riž naj se v vodi namaka vsaj 10 do 15 minut.

Riž ni le okusno živilo, ampak tudi pravo pravcato lepotilno sredstvo. Riževa voda vam bo naravno pomagala do sijočih in močnih las, lepe kože in na splošno boljšega zdravja celotnega telesa.

Fermentirana riževa voda je najučinkovitejša, saj je polna antioksidantov in mineralov. Vodo, ki ste jo pripravili, pustite stari dan ali dva, nato pa prekuhajte.

Lasje

Če so vaši lasje poškodovani, boste z nanosom riževe vode zanje naredili kar največ. Ta jih bo pozdravila in zaščitila pred poškodbami. Izpiranje z riževo vodo bo lase spet naredilo voljne. Riž vsebuje ogromno aminokislin in te okrepijo lasne korenine, lasem dajejo volumen in sijaj ter jih naredijo svilnate.

Koža

Riž ima vlažilne in antioksidativne lastnosti, te pa pripomorejo k izboljšanju prekrvitve. Hranila v riževi vodi bodo zožila pore, zgladila gube in poenotila neenakomeren ten kože. Najboljše je to, da lahko riževo olje uporabite kot čistilo za obraz ali preprosto kot vlažilno masko. Obraz si umijte, nato pa z vato vtrite riževo vodo. Koža bo postala mehka in prožna.

Razdražena koža in vnetja

Profimedia
Z riževo vodo se boste znebili tudi neprijetne srbečice in razdražene kože.

Riževa voda ima hladilen in pomirjajoč učinek in ravno zaradi tega jo ajurvedski zdravilci pogosto predpisujejo kot mazilo za vneto kožo. Odpravlja izpuščaje in preprečuje vnetja. Prav tako deluje proti ekcemu, ki se še tako zelo rad pojavi v hladnem obdobju. Kožo pomirja in blagodejno vpliva pri srbečici. Če imate akne, je uporaba vode prav tako priporočljiva za vas. Z vato na problematični del obraza, kjer so akne ali rdečica, nanesite riževo vodo in pustite delovati.

Kopel za noge

Zaradi vseh učinkov, ki jih ima riž, lahko riževo vodo uporabite tudi kot kopel. Dodajte ji svoje najljubše eterično olje in naredite sproščujočo hladilno kopel. Posebej vam bo prav prišla po napornem dnevu, ko so noge že izjemno utrujene.