Naravno zdravilo

S prepovedanimi gobami proti depresiji

B.K.
4. 1. 2017, 13.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Obstajajo dobri razlogi za legalizacijo 'norih' gob?

Wikipedia
Fotografija je simbolična

Varnostni profil magičnih gob

Psilocibinske gobe se glede na škodljive učinke uvrščajo na rep lestvice. Gre torej za drogo, ki je najmanj škodljiva za uporabnika in njegovo okolje. Razlogi za to so tako fiziološki – psilocibin in psilocin (aktivni učinkovini v magičnih gobah) sta netoksični za človeške organe in ne povzročata odvisnosti; kot tudi psihološki – zelo redki so primeri kontinuirane zlorabe te droge.

Terapevtska vrednost psihedeličnih drog

Raziskave kažejo, da lahko terapija s psilocibinom bistveno zmanjša depresijo pri bolnikih s smrtonosnimi boleznimi, prav tako lahko trajno dvigne nivo razpoloženja pri ostalih depresivnih in anksioznih posameznikih.

Wikimedia commons
Psilocybe allenii

Nevarnost pri uporabi psilocibina je v tako imenovanih 'slabih tripih', ko uporabnik na drogo, namesto pozitivno, odreagira negativno – s strahom in tesnobo. Ameriški raziskovalec Roland Griffith, ki se s testiranjem psihedelikov ukvarja že več kot 15 let, opozarja, da je lahko slaba izkušnja v nenadzorovanem okolju nevarna. A ob tem poudarja, da je občuten delež testiranih, ki so imeli med terapijo slabo izkušnjo, le to kasneje opisalo kot pozitivno, saj jim je omogočila zavestno osebnostno transformacijo: »Kontraintuitivna ugotovitev, da lahko zelo težke izkušnje včasih postanejo pomenljive, je v skladu s tem, kar smo opazili pri naših raziskavah s psilocibinom – da razrešitev težkih izkušenj, katarza, pogosto rezultira v pozitivnem osebnem smislu in duhovnem pomenu.«

Prav ta lastnost psihadelikov, spodbujanje osebnega smisla in transformacije, je privedla do novih raziskav o terapevtskem potencialu tovrstnih drog.

Problem prohibicije

Izkušnje iz Nizozemske, kjer so psilocibinske gomoljke legalne, kažejo, da ima regulirana in nadzorovana uporaba psihedelikov več pozitivnih in manj negativnih posledic. Uporabniki gobe kupijo legalno, v specializirani trgovini, kjer dobijo nasvete o odmerkih, zdravstvenih tveganjih in smiselni uporabi izdelka. Psihedelična izkušnja v varnem, udobnem in nadzorovanem okolju pa minimizira tveganja, ki jih s sabo nosijo psihedelične droge.