ZDRAVA IZBIRA

Ste že poizkusili koksovo, ovseno, riževo ali mandljevo mleko?

Mija Ren/Fatalna
20. 8. 2016, 20.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Mandljevo mleko je bogato z magnezijem, antioksidanti, vitaminom E, selenom, kalcijem in manganom.

Pixabay
Poizkusite mandljevo mleko, ne bo vam žal!

Rastlinsko mleko v nasprotju z živalskim ne vsebuje rastnih faktorjev, ki mladičku pomagajo, da je vsak mesec težji za 30 kilogramov, pa tudi ne holesterola, nasičenih maščob in laktoze, ki jo z leti človek čedalje slabše presnavlja.

OVSENO MLEKO

Oves vsebuje več beljakovin od katerega koli drugega žita, ne vsebuje holesterola ter je bogat z mnogimi balastnimi snovmi, lecitinom, vitamini in mineralnimi snovmi. Zato so prehranski strokovnjaki iz njega izdelali napitek oziroma mleko, ki je najboljša alternativa kravjemu mleku (boljša kot riževo ali sojino mleko) in zelo primerna zlasti za tiste, ki so občutljivi na laktozo. Poleg tega, da je odlično za zdrav zajtrk v kombinaciji z žiti, se ga velikokrat uporablja tudi v jutranji kavi, za pripravo pire krompirja in raznih omak.

SOJINO MLEKO

Soja ima veliko prednosti: je živilo, ki pripomore k zniževanju slabega holesterola, vsebuje le rastlinske beljakovine, ne vsebuje mlečne laktoze, živalskih hormonov, ne povzroča inzulinske netolerance, znižuje tveganje za osteoporozo in težave v menopavzi ter preprečuje določene vrste raka. Vendar pa je ta vrsta mleka obogatena z različnimi vrstami sladkorja: sirupi, riževim sladkorjem ipd., ki pa v velikih količinah niso priporočljivi za uživanje. Skodelica sojinega mleka vsebuje približno toliko kalorij kot riževo mleko. Nekatere zmoti tudi okus, saj ga marsikdo opisuje kot preveč zelenjavnega. Pozor: na to vrsto mleka obstaja tudi alergija! 

Trgovske police se polnijo: ovseno, riževo, sojino, pirino, mandljevo, kokosovo, sezamovo in zdaj že konopljino mleko. Izbira ni enostavna, a je vaša.

RIŽEVO MLEKO 

Izdelano je iz rjavega riža in vsebuje večjo vrednost ogljikovih hidratov kot kravje mleko. Dobra lastnost riževega mleka je, da je bogato z vitaminoma A in D, slabost pa, da je sladkano z riževim sirupom in zato vsebuje precej kalorij. Skodelica (2 decilitra) posnetega kravjega mleka namreč vsebuje okoli 47 kalorij, skodelica riževega pa kar 100. Ker je precej kalorično, ni primerno za vsakodnevno uživanje, priporočljivo je kot občasna alternativa in predvsem za pripravo sladic.

MANDLJEVO MLEKO

Mandljevo mleko je bogato z magnezijem, antioksidanti, vitaminom E, selenom, kalcijem in manganom. A ker so mandlji dražje živilo, jih tudi mandljevo mleko vsebuje le v majhni količini, zaradi česar je tudi količina omenjenih vitaminov manjša.

KOKOSOVO MLEKO

Kokosovo mleko je pogosta sestavina kulinaričnih dobrot iz tropskih krajev, medtem ko ga po svetu v glavnem uporabljajo za pijače in koktajle ter v veganski kuhinji. Vsebuje 'dober' holesterol in je na splošno koristno za človeški organizem. Bogato je tako z vitamini C, E, B1, B3, B5, B6 kot tudi z minerali, kot so železo, selen, natrij, kalcij, magnezij in fosfor. Ni pa dober vir kalcija, saj vsebuje nekaj več kot 38 miligramov kalcija na skodelico (kravje mleko ga vsebuje 300 miligramov).

SEZAMOVO MLEKO

Sezam je na samem vrhu živil z vsebnostjo fitosterolov, spojin, po sestavi podobnih holesterolu, ki jih najdemo v rastlinah. V zadostnih količinah naj bi fitosteroli zniževali raven holesterola in krepili imunost. Semena so zlasti bogata z oljem, ki pomaga pri težavah s kožo, kot so suhost, luskavica in ekcemi. Vsebujejo vse esencialne aminokisline, pa tudi lecitin, ki pomaga možganskim celicam in celicam živčnega sistema. Žlico ali dve strtega praženega sezama vsak drugi dan priporočajo tudi v primeru utrujenosti, depresije in za dvig energije. Sezamovo mleko je odlična zamenjava za kravje mleko.